Közélet

Mágneshorgász tisztítja Szeged élővizeit

Mágneshorgász tisztítja Szeged élővizeit

2019. augusztus 24., szombat
Mágneshorgász tisztítja Szeged élővizeit

Két éve kezdett el foglalkozni a mágneshorgászattal a szegedi Tóth Miklós, aki már egy mázsa hulladéktól megszabadította Szeged és környékének élővilágát.

Néhány éve hódít Magyarországon az úgynevezett mágneshorgászat, amelynek lényege, hogy erős ipari mágnessel próbálják megtisztítani az élővizeket az ott megbújó fémtárgyaktól, így hozzájárulva a környezet tisztaságához.

Tóth Miklós két éve hódol a mágneshorgászatnak (fotó: Kovács Ferenc)

Tóth Miklós szegedi mágneshorgász már két éve űzi ezt a hobbit. Azt mondja, fia unszolására kezdett el a mágneshorgászattal foglalkozni. A Holt-Maros partján pár perc horgászat után azonnal mágnesre akadtak a különböző tárgyak, leginkább régi horgászfelszerelések.

Tíz perc mágneshorgászat eredménye (fotó: Kovács Ferenc)

A különböző teherbírású mágneseket tartalmazó horgászszettek már 10-20 ezer forint között beszerezhetők. Tóth Miklós egy 100 kilogramm teherbírásúval próbálkozik, de egy akkora tárgyat is talált, amelyet végül nem sikerült az iszapból kimozdítani. "Érdemes a parttal párhuzamosan vagy pedig a különböző építmények, így például hidak vagy stégek környékén próbálkozni.

Én az elmúlt két évben körülbelül egy mázsa fémet szedtem ki a vizekből. A legnagyobb fogásom egy 20 kilogrammos hordó volt.

Kedvenc helyem a Fehérpart-Szilvás holtág, ahol a stégekről szoktam próbálkozni" - nyilatkozta portálunknak a szegedi mágneshorgász. A mágneshorgászattal a környezet megtisztításán túl pénzt is lehet keresni, hiszen a fémtárgyakat leadhatjuk a MÉH telepeken. Egyelőre semmilyen törvényi szabályozás nincs Magyarországon a mágneshorgászatra, viszont vannak olyan vizek, ahol kifejezetten tiltják, ilyen például a szegedi Vértó is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.