Sport

Kajak-kenu vb: a kvótaszerzéssel együtt kell eredményt produkálni

Kajak-kenu vb: a kvótaszerzéssel együtt kell eredményt produkálni

2019. augusztus 12., hétfő
Kajak-kenu vb: a kvótaszerzéssel együtt kell eredményt produkálni

Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a maximális tokiói kvóta megszerzésében bízik a kajak-kenusok jövő héten szerda és vasárnap között Szegeden rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, amelyre több mint ezren neveztek. A magyar válogatottat 56 versenyző alkotja.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) hétfői sajtótájékoztatóján a szakember kiemelte: a 44 fős magyar csapatban kellő potenciál van ahhoz, hogy a kajakosoknál a hat férfi és hat női, valamint a kenusoknál a három plusz három kvótát megszerezze, de ennek érdekében "komoly stratégia döntéseket" kellett meghozni. "Nagy a megfelelési kényszer a hazai rendezési világbajnokságon. A maximális kvóta meg is valósítható, de én azt szeretném, ha mindenki kihozná magából a maximumot. Ez azonban egy ilyen mezőnyben, ilyen kemény világbajnokságon nem biztos, hogy elég lesz a maximális kvótához. Nem volt könnyű összerakni a válogatott keretet, mert a kvótaszerzés miatt meg kellett hozni olyan döntéseket, amelyek az eredményesség rovására mehetnek, azaz nem minden számban a legjobb versenyzőnk áll majd a rajtnál."- mondta Hüttner Csaba.

Nekik szurkolhatunk jövő héten Szegeden

A kapitány kiemelte, hogya tokiói olimpián először indulhat egyesben és párosban akár két egység egy nemzetből, így még inkább előtérbe kerültek a kajakosok, akik 12 kvótát szerezhetnek, kajak négyesben viszont csak a vb-n osztanak kvótákat. "A férfiaknál a négyesben ülők egyes teljesítményük alapján a világ élvonalába tartoznak, most viszont a négyes a cél. A női kajakszakágunk viszont olyan erős, hogy a legjobb egyes versenyzők, mint Kozák Danuta és Kárász Anna, nincsenek is benne a négyesben, hiszen hat-nyolc olyan magyar kajakos van, akik bármilyen körülmények között kvótát tud szerezni" - tette hozzá. Hüttner Csaba a férfi kenusokról azt mondta,hogy sokat tettek azért az elmúlt években, hogy a kvótaszerzést illetően sikeres legyen, de még így is nehéz kihívás lesz, míg az új olimpiai szakágban, a női kenuban a nemzetközi mezőnyből is kiemelkedő Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros mellett Nagy Bianka képes lehet a harmadik kvóta megszerzésére. Weisz Róbert, a 12 fős magyar paracsapat szakmai vezetője elmondta: számukra is elsősorban az olimpiai kvóták megszerzése a lényeg, de mivel nagyon erős kerettel készülnek, így az éremszerzés is a célok között szerepel.

Negyedszer szerepel magyar közönség előtt hazai vb-n a csapat, és ahogy a korábbi eseményeken, úgy ezúttal is több ezrek, illetve tízezrek látogatnak majd ki a Maty-érre szurkolni a jó eredményekért. "Ötvenkilenc magyar versenyző vesz részt a vb-n, hasonlóan emlékezetes pillanatokra és nagyszerű eredményekre számítunk, mint az eddigi három világbajnokságon. A végén ez 56 sztori lesz, én azt kívánom, hogy ez mind sikersztori legyen, és tovább gazdagítsa a sportág magyar történelmét. Csütörtökön megtartjuk a felújított, átépített pálya átadását. A vb-re "sok ezer" jegyet adtunk már el, az A és a B lelátó megtelt, de a C lelátóra még van hely."- mondta Schmidt Gábor, a szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának vezetője.

Az NKM Szeged nyolc versenyzője harcolta ki az indulási jogot a világbajnokságon. Varga Katalin, Kárász Anna, Nagy Bianka, Birkás Balázs, Kuli István, Nádas Bence és Kiss Tamás egyaránt olimpiai számban igyekeznek megszerezni a tokiói kvótát a jövő heti eseményen.

A szegedi "válogatott".

"Egyre többet gondolok a világbajnokságra és azért már akadnak olyan pillanatok, amikor egy kicsit izgulok is."- mondta a csapatbemutató sajtótájékoztatón Kárász Anna, aki 500 méteren, kajak párosban, Kozák Danutával harcol majd az olimpiai kvótáért. "Tudjuk, hogy az szinte elvárás, hogy nyerjük meg a világbajnokságot, ez valamennyire terhet is rak a vállunkra, ugyanakkor ezt igyekszem úgy fordítani, milyen nagyszerű, hogy ezt várják tőlünk. bízom benne, hogy az elvégzett munka elegendő lesz ahhoz, hogy hozni tudjuk, amit a közönség és mi magunk is várunk."- tette hozzá a szegedi versenyző. A világbajnokság jövő hét szerdán kezdődik a Maty-éren és vasárnapig szurkolhatunk majd a világ legjobb kajak-kenusainak.

A SZEGEDI VB-N INDULÓ MAGYAR VÁLOGATOTT Férfiak K-1 200 m: Csizmadia Kolos Attila K-1 500 m: Dombvári Bence K-1 1000 m: Kopasz Bálint K-1 5000 m: Noé Bálint K-2 200 m: Balaska Márk, Apagyi Levente K-2 500 m: Noé Zsombor, Bogár Gábor K-2 1000 m: Kammerer Zoltán, Gál Péter István K-4 500 m: Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István K-4 1000 m: Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek C-1 200 m: Hajdu Jonatán C-1 500 m: Bodonyi András C-1 1000 m: Kiss Tamás C-1 5000 m: Adolf Balázs C-2 200 m: Korisánszky Dávid, Mike Róbert C-2 500 m: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám C-2 1000 m: Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs C-4 500 m: Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás Nők K-1 200 m: Lucz Dóra K-1 500 m: Kozák Danuta K-1 1000 m: Csipes Tamara K-1 5000 m: Bodonyi Dóra K-2 200 m: Lucz Anna, Kiss Blanka K-2 500 m: Kárász Anna, Kozák Danuta K-2 1000 m: Hagymási Réka, Medveczky Erika K-4 500 m: Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra C-1 200 m: Nagy Bianka C-1 500 m: Bragato Giada C-1 5000 m: Lakatos Zsanett C-2 200 m: Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső C-2 500 m: Balla, Devecseriné Takács PARACSAPAT Férfiak Juhász Tamás VL2 200 m Kiss Erik KL3 200 m Kiss Péter Pál KL1 200 m Rescsik Csaba KL2 200 m Rozbora András KL2 200 m Suba Róbert KL1 200 m, VL2 200 m Török Dávid KL3 200 m Nők Fehér Annamária KL3 200 m Molnár Nikolett KL3 200 m Molnárné Tóth Julianna VL3 200 m Pulai Erika KL1 200 m Varga Katalin KL2 200 m, VL3 200 m

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.