Közélet

Galambok uralják a belvárost – az önkormányzat tehetetlen

Galambok uralják a belvárost – az önkormányzat tehetetlen

2019. augusztus 21., szerda
Galambok uralják a belvárost – az önkormányzat tehetetlen
Korábban megírtuk, hogy a belvárosban elszaporodtak a galambok, az ürülékük pedig komoly betegségekkel fenyegeti a szegedieket. Legutóbb a Károlyi utca lakói panaszkodtak, most azonban a belváros más pontjairól érkezett észrevétel a madarakat illetően. Az önkormányzat a homokba dugja a fejét.

Nem lehet leülni a Széchenyi téren

Olvastam a legutóbbi lapszámukban a galambürülékről szóló cikküket, szeretném megjegyezni, hogy nem csak a Károlyi utcában, hanem az egész Széchenyi térre kihat a jelenség – kezdte levelét egyik olvasónk, aki a neve elhallgatását kérte. - Hétvégén az unokámmal szerettem volna elnyalni egy fagyit a Széchenyi téren, de sajnos csak azok a padok voltak szabadok, amik tele voltak galambürülékkel. Itt lenne az ideje, hogy találjanak valami megoldást erre a problémára – zárta sorait.

Kölcsey utcai fertő

A Kárász utcára merőleges Kölcsey utcában, az elhagyatott Royal Hotel ablakaiba előszeretettel repülnek a galambok. Az utca így nem meglepő módon tele van a fekáliájukkal. – Az egyik vendéglátóegység teraszán ültem a Kölcsey utcában, a galambok folyton ott kuncsorogtak az asztalok körül, amint leesett valami szinte egymást csipkedve próbáltak odaférkőzni a falathoz. Egyesek szeretik etetni a madarakat, én nem tartozom közéjük, meglehetősen irritál a jelenlétük, arról nem is beszélve, hogy mindenhova odapiszkítanak, ami rendkívül egészségtelen az emberekre nézve – panaszkodott a Facebookon Szederkényi János.

Megnémult az önkormányzat

A Károlyi utca lakóinak panasza után e-mailben felkerestük a szegedi önkormányzatot, szerettük volna megtudni, hogy hogyan próbálják orvosolni a problémát, de ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal sem válaszoltak a levelünkre.

Komoly betegségeket terjesztenek

Ahazipatika.com

szerint a galambok ürülékében gyakran megtalálhatóak a cryptococcus gombanemzetség tagjai, amelyek az ürülékkel szennyezett földben is megtelepszenek, belégzés útján pedig fertőzést is okozhatnak. Ha be is lélegzik a cryptococcus gombákat, a legtöbben nem lesznek betegek. Amennyiben viszont egy legyengült immunrendszerű ember érintkezik a kórokozókkal, úgy komolyabb mellkasi fertőzés, illetve akár agyhártyagyulladás is felléphet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.