Politika

Fogy és fagy a levegő Botka László körül

Fogy és fagy a levegő Botka László körül

2019. augusztus 18., vasárnap
Fogy és fagy a levegő Botka László körül

A kínos ügyek, az ellenzéki pártok közötti koalíciós egyeztetések miatt is nehéz napjai lehetnek a mindeddig a legyőzhetetlenség mítoszában élő polgármesternek - írja a Magyar Hírlap.

Feszült hangulatban telnek a napok Szegeden a városházán és az MSZP-ben is. Ahogyan fa lap forrása nyilatkozott, nemcsak fogy, fagy is a levegő Botka László szocialista polgármester körül. Ennek oka, hogy az önkormányzati választások közeledtével egyre több kínos ügy lát napvilágot. Ilyen volt a héten az az eset, miszerint a szegedi városháza udvari beszállítóinak számító cégeknél az adóhatóság házkutatást tartott, sőt azóta azt is megerősítették, hogy az ügyben nyomozás folyik a dél-alföldi bűnügyi igazgatóságon. A cégcsoport két vezetője is Botka László bizalmi emberének számít, egyikük, Nagy Tibor pedig a Szegedi Környezetgazdálkodási Vállalat igazgatóságának is a tagja.

Botkát nyomaszthatja, hogy hullanak ki mellőle a bizalmasai, például a parkolási botrányban első fokon elítélt Solymos László szocialista alpolgármester, aki már lemondott, s hasonlóan tett a szintén elítélt főjegyző, Mózes Ervin is – közölte informátorunk. A legjobban, persze, a Mars téri piacberuházás ügye kapcsán folyamatban lévő, illetve újrainduló eljárások miatt fájhat Botka feje – hallhattuk –, mivel Kecskeméten okirat-hamisítás gyanújával folyik nyomozás.

A lap forrása szerint tanúként megidézték a polgármestert is. Az unió számára benyújtott adatlapon ugyanis az önkormányzatot képviselő Botka neve szerepel, ám a nyilatkozatot már helyettese, Nagy Sándor alpolgármester írta alá. Ezen azt állt, hogy a piac területe per- és igénymentes, miközben perek sorozata zajlott akkoriban. Nemcsak a kínos ügyek, az ellenzéki pártok közötti koalíciós egyeztetések miatt is nehéz napjai lehetnek a mindeddig Szegeden a legyőzhetetlenség mítoszában élő Botkának – fejtegette az egyik forrás annak kapcsán, hogy a húsz egyéni körzetből minimum tízet, de inkább tizenegyet átadni kényszerült az újra polgármesteri székbe vágyó politikus. A lap városházi informátora szerint a DK négy, a Momentum három, a Jobbik kettő, az LMP és a Párbeszéd egy-egy körzetben állíthat majd jelöltet az önkormányzati választáson. Mindez szűkülő mozgásteret jelent Botka Lászlónak, aki a koalíciós partnerek támogatásáért cserébe sorra áldozza be korábbi bizalmasait. Így távozott a Botka kabinetjében hosszú ideje alapembernek számító Ökrös Tamás, s olyan korábbi önkormányzati képviselők maradtak ki, mint az MSZP-s Lauer István, az Együtt megszűnése után a közgyűlésben Botkát támogató Kormos Tibor. A Magyar Hírlap úgy értesült, szintén nem lesz jelölt a DK-ból kilépő Berkesi Ottó, aki ebben a ciklusban átült a függetlenek közé, s onnan támogatta a polgármestert. Ahogyan az egyik forrás fogalmazott: „Botkának az árulásra szüksége volt, az árulóra már nem tart igényt.” Berkesi olyannyira bizalmi embere volt Botkának, hogy tanácsnokként ő felelt a városháza egyetemi kapcsolataiért.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.