Közélet

Egyre több gólya hullik el Sándorfalván

Egyre több gólya hullik el Sándorfalván

2019. augusztus 15., csütörtök
Egyre több gólya hullik el Sándorfalván

Egy nap alatt négy elhullott gólyát szedett össze nemrégiben a sándorfalvi természetvédelmi őr. A fokozottan védett madarak többségével áramütés végez. Bár nehéz ez ellen tenni, a múlt héten az áramszolgáltató átalakított egy oszlopot, amelynél tavaly tucatnyi gólya pusztult el - olvasható a Délmagyar cikkében.

Bakró-Nagy Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi referense lapunknak elmondta, a középfeszültségű vezetékhálózatokon az év ezen szakaszában sok gólyapusztulást észlelnek, a fiatal madarak ugyanis ilyenkor repülnek ki, illetve a vándorútjukra készülő gólyák a táplálékkeresés miatt sokat mozognak. – Az egyik, Szeged és Sándorfalva közötti mezőgazdasági üzem telephelye közeléből tavaly óta különösen sok elhullást jelentenek. Sok ott a rágcsáló, a hígtrágya-tároló fe­delén összegyűlő vízben pedig kétéltűek szaporodnak, valamint a közeli hulladéklerakón is élelmet találnak a madarak. Remek táplálkozóhelynek bizonyul tehát, egy közeli középfeszültségű feszítőoszlop pedig ideális éjszakázóhelynek tűnik a gólyák számára, azonban ez az áramütés szempontjából kü­­lönösen veszélyes fejszerkezettel volt szerelve. Tavaly több mint tucatnyi védett madár pusz­­tult itt el, idén eddig hét. Kérésünkre az áramszolgáltató néhány napja soron kívül átalakíttatta az oszlopot, így a környék legkritikusabb és legveszélyesebb helyén a probléma mostantól megszűnt – részletezte Barkó-Nagy Zsolt. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép:Török János)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.