Közélet

Botka százezres jutalmakat osztogatott a városházán

Botka százezres jutalmakat osztogatott a városházán

2019. augusztus 22., csütörtök
Botka százezres jutalmakat osztogatott a városházán

Bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat kaptak Szegeden a városházi és az önkormányzati cégek dolgozói Botka László MSZP-s polgármester és politikustársai kegyéből - írja a Magyar Hírlap.

A lap cikke szerinta szegedi közgyűlés tavasszal elfogadott költségvetésébe szorította be Botka László szocialista polgármesternek a nyugdíjasok és általános iskolás gyermekek számára nyújtandó egyszeri, tízezer forintos támogatását, szeptemberi kifizetéssel. Ugyanakkor a Fidesz-frakció módosító indítványát, amely a támogatás mértékét tizenháromezer-ötszáz forintra emelte volna, elutasította.

Államalapításunk ünnepe előtt az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért újra ringbe szálló Botka László már sokkal nagyvonalúbb volt, a szocialista városvezetéssel együtt úgy döntött, hogy minden városházi dolgozónak, továbbá az önkormányzati cégeknél tevékenykedőknek is bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat fizet ki.

A baj csak az, hogy az önkormányzati cégek üzleti ter­vében ez a kifizetés nem szerepelt, ezt nem tartalmazta Szeged város elfogadott költségvetése sem. Így aztán erősen kérdéses, hogy a rendkívüli kiadást, amely összességében több milliárd forint lehet, miként fogja kigazdálkodni a szegedi önkormányzat – mondták a városházi forrásai. A megyei jogú várost tizenhét éve vezető Botka nagyvonalúsága kapcsán Szegeden mindenkinek a közelgő önkormányzati választás jut az eszébe, illetve ennek kapcsán kampányfogást emlegetnek. Mi mással lehetne magyarázni Botka és politikustársai döntését. Botka indoklásként arra hivatkozott, hogy „Szeged jobban teljesít”... Egy ilyen váratlan és nehezen indokolható pénzszórás ráadásul alkalmas lehet arra is, hogy elterelje a figyelmet a városháza körül kirobbant botrányokról, az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek okán kitört botrányról, a Mars téri piac ügyében folytatott nyomozásról, vagy éppen az udvari beszállító vagyonőr cégeknél tartott házkutatásokról – jegyezték meg szegedi forrásaink. Ráadásul az önkormányzati cégeknél történt, a város költségvetésében nem szereplő kifizetéseket Botkának még meg kell védeni az Állami Számvevőszék előtt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.