Világtükör

Újra van saját, tengeri kikötője Magyarországnak!

Újra van saját, tengeri kikötője Magyarországnak!

2019. július 6., szombat
Újra van saját, tengeri kikötője Magyarországnak!

Utoljára ilyen Trianon előtt volt. Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Triesztben.

SzijjártóPéter Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében.

Trieszt, 2019. július 5.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b2) és Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete (b3) köszönti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) Triesztben 2019. július 5-én.
MTI/KKM/Burger Zsolt

A vámszabadkikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente - ismertette a miniszter. Kiemelte, hogy a kikötőről aláírt megállapodás az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, amely stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára.

Trieszt, 2019. július 5.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Matteo Salvini olasz belügyminiszter (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) tárgyalása Triesztben 2019. július 5-én.
MTI/KKM/Burger Zsolt

Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy a "fejlődés irányába nyitnak kikötőket", és olyan együttműködési megállapodásról van szó, amely kiemelten hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez. A politikus elmondta, tárgyaltak nagy infrastruktúrális együttműködésről is, amelynek keretében Magyarország együttműködik Olaszországgal. Energetikai útvonalakról is beszéltek, amelyek szintén független összeköttetést biztosítanak a két ország között.

Trieszt, 2019. július 5.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zeno D'Agostino, a kikötõ vezérigazgatója a trieszti kikötõben 2019. július 5-én.
MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Salvini úgy vélekedett, hogy ezek gazdaságilag Trieszt városa számára is nagyon fontos lépések, Magyarország gazdasága pedig kibontakozóban van és "erős fejlődési útvonalon" halad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.