Közélet

Új vezetője van a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának

Új vezetője van a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának

2019. július 1., hétfő
Új vezetője van a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának

Dr. Szeghő Katalint, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökét nevezte ki 2019. július 19-től 2025. július 18-ig tartó hatállyal dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ítélőtábla Polgári Kollégiuma vezetőjévé.

Dr. Szeghő Katalin 1980-ben diplomázott a József Attila Tudományegyetem (ma: Szegedi Tudományegyetem) Állam- és Jogtudományi karán. Bíróvá 1984-ben a Budapesti XX.-XXI. Kerületi Bíróságon nevezték ki, majd 1990-től a Szegedi Városi Bíróság polgári ügyszakában ítélkezett. 1992-ben lett a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese. 1998-tól a Csongrád Megyei Bíróság fellebbviteli tanácsában ítélkezett, majd 2003-ban a Csongrád Megyei Bíróság Polgári, Gazdasági, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának vezetője lett. 2008 novemberétől a Szegedi Ítélőtábla tanácselnök bírójaként dolgozott.

Dr. Szeghő Katalin oktatott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol jelenleg a záróvizsgáztatásban vesz részt. Emellett tagja a jogi szakvizsga-bizottságnak, dolgozott több – a Kúria mellett szervezett – tanácsadó testületben és joggyakorlat elemző csoportban. Cikkei jelentek meg szakmai folyóiratokban polgári anyagi és eljárásjogi témákban. Kinevezését követően elmondta, legfontosabb feladatának szakmai konzultációs fórumok szervezését tekinti aktuális jogalkalmazási kérdésekben a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területén működő bíróságok időszerű, színvonalas és egységes ítélkezésének elősegítése érdekében. – Ezeket a tanácskozásokat elsősorban az alsóbb bíróságok által javasolt témákban szeretném megtartani, segítséget adva a jogértelmezési kérdések megoldásához, a bírói függetlenség maximális tiszteletben tartása mellett. Terveim szerint követjük azt a gyakorlatot is, hogy egy-egy ítélőtáblai bírói tanács látogat el a törvényszékekre, és ott beszélgetés keretében vitatják meg a kollégákkal az egyes törvényi változásokból adódó új feladatokat, illetve a napi ítélkezés során felmerülő kérdéseket – hangsúlyozta dr. Szeghő Katalin, aki a nyugdíjba vonuló dr. Kemenes Istvánt váltja a Szegedi Ítélőtábla kollégium vezetői posztján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.