Új vezetője van a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Szeghő Katalint, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökét nevezte ki 2019. július 19-től 2025. július 18-ig tartó hatállyal dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ítélőtábla Polgári Kollégiuma vezetőjévé.

Dr. Szeghő Katalin 1980-ben diplomázott a József Attila Tudományegyetem (ma: Szegedi Tudományegyetem) Állam- és Jogtudományi karán. Bíróvá 1984-ben a Budapesti XX.-XXI. Kerületi Bíróságon nevezték ki, majd 1990-től a Szegedi Városi Bíróság polgári ügyszakában ítélkezett. 1992-ben lett a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese. 1998-tól a Csongrád Megyei Bíróság fellebbviteli tanácsában ítélkezett, majd 2003-ban a Csongrád Megyei Bíróság Polgári, Gazdasági, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának vezetője lett. 2008 novemberétől a Szegedi Ítélőtábla tanácselnök bírójaként dolgozott.

Dr. Szeghő Katalin oktatott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol jelenleg a záróvizsgáztatásban vesz részt. Emellett tagja a jogi szakvizsga-bizottságnak, dolgozott több – a Kúria mellett szervezett – tanácsadó testületben és joggyakorlat elemző csoportban. Cikkei jelentek meg szakmai folyóiratokban polgári anyagi és eljárásjogi témákban.

Kinevezését követően elmondta, legfontosabb feladatának szakmai konzultációs fórumok szervezését tekinti aktuális jogalkalmazási kérdésekben a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területén működő bíróságok időszerű, színvonalas és egységes ítélkezésének elősegítése érdekében.

– Ezeket a tanácskozásokat elsősorban az alsóbb bíróságok által javasolt témákban szeretném megtartani, segítséget adva a jogértelmezési kérdések megoldásához, a bírói függetlenség maximális tiszteletben tartása mellett. Terveim szerint követjük azt a gyakorlatot is, hogy egy-egy ítélőtáblai bírói tanács látogat el a törvényszékekre, és ott beszélgetés keretében vitatják meg a kollégákkal az egyes törvényi változásokból adódó új feladatokat, illetve a napi ítélkezés során felmerülő kérdéseket – hangsúlyozta dr. Szeghő Katalin, aki a nyugdíjba vonuló dr. Kemenes Istvánt váltja a Szegedi Ítélőtábla kollégium vezetői posztján.

Előző sztori

Nem halad a járdafelújítás Tarján szélén

Következő sztori

Diktátorok is raboskodtak a szegedi Csillag börtönben