Közélet

Felsővároson továbbra is kritikus a szúnyoghelyzet

Felsővároson továbbra is kritikus a szúnyoghelyzet

2019. július 31., szerda
Felsővároson továbbra is kritikus a szúnyoghelyzet

Több felsővárosi olvasónk is arról panaszkodott, hogy a szúnyoggyérítés ellenére nem csökkent a vérszívók száma a városrészben, sőt, inkább tovább nőtt. A problémát feltehetően a Tisza közelsége okozza – vélik a helyiek.

- Három éve költöztem a Tisza Palotába, de lassan már kezdem bánni – kezdete panaszlevelét Antal. - Napnyugta után nem merek kimenni az erkélyre, mert a folyó felől állandóan szállingóznak a szúnyogok. Nem értem, ha irtják őket, akkor hogy van belőlük egyre több – írta értetlenkedve. Egy másik felsővárosi lakos szerint a Tisza közelsége miatt rosszabb a szúnyoghelyzet ott, mint más városrészekben. - Évről-évre ádáz harcot vívunk a szúnyogokkal, különösen éjszakánként. Szerintem ennek az az oka, hogy a vérszívók még a gyérítés előtt lepetéznek a Tiszába, a lárvákból kikelt szúnyogok pedig a közeli házakban keresnek maguknak táplálékot – vélelmezte az 52 esztendős Zsuzsanna, aki a Felső-Tisza parton él. Idén eddig négy alkalommal volt vérszívógyérítés Szegeden, az elsőt június 11-én végezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, akkor 3700 hektáron hajtottak végre légi permetezést. A második irtást az önkormányzat rendelte el saját hatáskörben június 15-ére és 16-ára 40 millió forintból. A szándék az önkormányzat részéről üdvözlendő, a probléma csak az, hogy a lehető legrosszabbkor határozták el magukat, ugyanis arra a hétvégére a katasztrófavédelem országszerte átmenetileg, a hőségriasztás végéig a légi szúnyogirtás szüneteltetését rendelte el, mert a rendkívüli melegben a rovarok a szokásosnál tovább rejtőznek el a növényzet között és később élénkülnek fel, így a gyérítés hatásfoka is jelentősen csökkent. A harmadik alkalom június 28-án volt, akkor 7000 hektárt kezeltek. A legutóbbi mérések szerint egyébként a korábbihoz képest a negyedére csökkent az óránkénti csípésszám: 200 helyett már “csak” 40-et számoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.