Közélet

Eltűnt Botka László: hetek óta nyoma veszett Szeged polgármesterének

Eltűnt Botka László: hetek óta nyoma veszett Szeged polgármesterének

2019. július 31., szerda
Eltűnt Botka László: hetek óta nyoma veszett Szeged polgármesterének

Lassan egy hónapja nem lehet tudni, hova tűnt Szeged polgármestere. Botka Lászlóról ugyanis semmi hír, érdeklődésünk ellenére pedig a Városháza is mélyen hallgat. Na, de mi történhetett, és ki vezeti most a várost?

Botka László eddig sem arról volt híres, hogy túl sokat mutatkozna a városban, ám ezúttal

a szokásoshoz képest is jobban eltűnt. Hetek óta nyoma veszett ugyanis a város polgármesterének:

senki nem látta Szegeden már jó ideje. Sokak szerint rendkívül fáradtnak és fásultnak tűnt már az utóbbi hetekben, hónapokban; talán így is van, de ezt nem tudjuk. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a szabadságát tölti. (Bár ezt sem tudjuk biztosan állítani, ugyanis a Városháza sokszori érdeklődésünk ellenére is néma maradt.) Ha szabadságra ment Botka László, akkor nem kevésre, ugyanis

lassan egy hónapja nem tudni hol van és mit csinál.

Vagy, hogy visszajön-e egyáltalán... (Bár arre azért nagy tétben nem fogadnánk, hogy ne jönne vissza.)

Hogyan engedheti meg magának mindezt?

Jogilag ugyan lehetséges, erkölcsileg mégis kérdéses,

hogyan engedheti meg magának egy ekkora város polgármestere, hogy hosszú hetekre eltűnjön bármiféle különösebb bejelentés, kommunikáció nélkül? Szintén kérdéses, hogy hány olyan munkatársa lehet még a szegedi Polgármesteri Hivatalnak, akik hetekre eltűnnek a munkából?

Persze mindenkinek jár a pihenés, azonban egy ekkora város polgármesterétől talán elvárható lenne, hogy a városlakókkal részletesen és jól hallhatóan is tudassa, mikor kerül elő újra, mikor foglalkozik az ügyeikkel.

Érdeklődtünk arról is a Városházán, hogy mikor lesz fogadóórája a polgármesternek, de vagy fogalmuk sincs erről, vagy nem akartak válaszolni.

Van azonban egy harmadik lehetőség is! Lehet, hogy mindenki szabadságon van a portásokon kívül a Sárga Házban. De akkor, ki vezeti a várost? (Hivatalosan ez nem lehetséges egyébként, Botkának ugyanis helyettest kell kijelölnie, ha távol van!)

Botka főnökei a szegedi választók - Közérdekű adat, mikor és meddig van szabadságon

A polgármester szabadságolása, ennek gyakorlata és ütemterve, valamint az erről szóló közgyűlési beszámolók és jóváhagyások közérdekű adatoknak minősülnek. Más önkormányzatoktól eltérően, Szegeden nem szabályozza ezt a kérdést a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ). Így a vonatkozó törvényi főszabály az irányadó, ez azonban azt jelenti, hogy

a polgármesternek kötelező éves szabadságolási tervet leadnia, amit a Közgyűlésnek kell jóváhagynia, majd Botka Lászlónak be is kell számolnia az egyes szabadságok kivételéről.

Előbbit, vagyis az idei évre vonatkozó szabadság-tervet nagy nehezen meg lehet találni az önkormányzat honlapján egy februári saláta-anyagban szinte eldugva (egy mondatként), de nem egyszerű. Eszerint

Botka László július eleje és augusztus eleje között akarta tölteni a szabadságát, vagyis valóban közel 1 hónapnyi láblógatással tervezett; ennyit akart távol lenni Szeged mindennapi ügyeitől.

A szabadságok kivételére vonatkozó, kötelező polgármesteri beszámolókat azonban eddig nem találtuk meg, bár nagyon kerestük.

Érthetetlen volt a Városháza heves titkolózása az ügyben, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk Botka Lászlóhoz, a jegyzőhöz és a személyzeti osztályvezetőhöz, mert a polgármester munkáltatója a választó! Így tehát

a választónak (mint munkaadónak) joga van tudni, hogy a beosztottja mikor és mennyit tartózkodik a napi munkától távol.

Amint válaszolnak, vagy netán befut a Városháza hetek óta várt válasza, frissítjük a cikket.

UPDATE (12:16): Az önkormányzat elismerte, amit eddig is sejteni lehetett

De legalább most már hivatalos: Botka László szabadságát tölti. Számos kérdést küldtünk nekik azonban, de azokra viszont ezúttal sem válaszoltak. Pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy

  • Megerősítik-e azt, hogy nem hivatalos információink szerint augusztus 5-ig szabadságát tölti a polgármester?
  • Sokszor előfordul, hogy hetekre eltűnik Szeged első embere?
  • A Városháza szerint rendben van az, hogy egy ekkora város polgármestere hetekre eltűnik, eltűnhet a városból bármiféle kommunikáció nélkül?
  • A Polgármesteri Hivatal hány munkatársa megy még több hetes szabadságra?
  • És érdeklődtünk Botka László legkorábbi fogadóórájának helyszínéről és időpontjáról is

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.