//

Az energiahatékonyságot kutatják Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

200 millió forint támogatást kapott Czakó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar kutatója az MTA Lendület programjában. Az összegből az elméleti kémiai kutatáshoz szükséges eszközöket vásárolnak, bővítik a kutatócsoport létszámát, és nemzetközi konferenciákon mutatják majd be kutatásaik eredményét – írja a Délmagyar.

Az elméleti kémikus négy éve dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen, célja új re­­ak­­ció­utak feltárása atomi felbontású mozifilmekkel.

– Még Atlantában kezdtem el foglalkozni a reakciódinamikával, vagyis hogy miként játszódnak le a kémiai reakciók atomi és molekuláris szinten. Szegeden pedig saját kutatócsoportot alapíthattam ezen a területen. Nem laborban, nem kísérletekkel figyeljük a fo­­lyamatokat, hanem elméleti módszerekkel. A fizika törvényeit alkalmazzuk a kémiai rendszerekre, a matematikai számításokat pedig számítógé­peken végezzük. Így amellett, hogy megtudjuk, miként megy végbe egy-egy reakció, az is kiderül, hogy milyen termékek keletkezhetnek általa, azok milyen arányban jönnek létre, sőt befolyásolni is tudjuk, ezáltal kedvezőbb termékek keletkezhetnek. Manapság felkapott téma a hatékony energiafelhasználás kérdése, ezekkel a módszerekkel például meg tudjuk majd mondani, hogy miként lehet úgy végrehajtani a reakciót, hogy az a legnagyobb arányban legyen energiahatékony – avatott be a részletekbe a szakember.

További részletek ITT olvashatók.

(Kiemelt kép: Frank Yvette)

Előző sztori

Két új üzemcsarnok épül Szegeden

Következő sztori

Öt migráns akadt fenn Röszkén

Legutóbbi hasonló cikkek