Egyetem

Az energiahatékonyságot kutatják Szegeden

Az energiahatékonyságot kutatják Szegeden

2019. július 20., szombat
Az energiahatékonyságot kutatják Szegeden

200 millió forint támogatást kapott Czakó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar kutatója az MTA Lendület programjában. Az összegből az elméleti kémiai kutatáshoz szükséges eszközöket vásárolnak, bővítik a kutatócsoport létszámát, és nemzetközi konferenciákon mutatják majd be kutatásaik eredményét - írja a Délmagyar.

Az elméleti kémikus négy éve dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen, célja új re­­ak­­ció­utak feltárása atomi felbontású mozifilmekkel. – Még Atlantában kezdtem el foglalkozni a reakciódinamikával, vagyis hogy miként játszódnak le a kémiai reakciók atomi és molekuláris szinten. Szegeden pedig saját kutatócsoportot alapíthattam ezen a területen. Nem laborban, nem kísérletekkel figyeljük a fo­­lyamatokat, hanem elméleti módszerekkel. A fizika törvényeit alkalmazzuk a kémiai rendszerekre, a matematikai számításokat pedig számítógé­peken végezzük. Így amellett, hogy megtudjuk, miként megy végbe egy-egy reakció, az is kiderül, hogy milyen termékek keletkezhetnek általa, azok milyen arányban jönnek létre, sőt befolyásolni is tudjuk, ezáltal kedvezőbb termékek keletkezhetnek. Manapság felkapott téma a hatékony energiafelhasználás kérdése, ezekkel a módszerekkel például meg tudjuk majd mondani, hogy miként lehet úgy végrehajtani a reakciót, hogy az a legnagyobb arányban legyen energiahatékony – avatott be a részletekbe a szakember. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: Frank Yvette)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.