Közélet

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

2019. július 16., kedd
A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén - tájékoztatta a Rákóczi Szövetség helyi szervezete az MTI-t.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a nemzeti gyásznapok mellett a világraszóló győzelmek előtt is méltóképpen tisztelegjenek. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így a Nándorfehérvári Emléknapok helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel. A programok sora pénteken este a Katolikus Házban kezdődik, ott Bán Jánossal, írói nevén Bán Mórral, a Hunyadi Jánosról írt regényfolyam szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a menet zenészekkel, dobosokkal, zászlóforgatókkal az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol hadi táborok, kézművesvásár és foglalkozások várják őket. A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára.

Az emléknapok vendége lesz a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület középkori attrakcióival Szentesről, valamint az Oroszlánszív Lovagrend és a Porta Herorum csapata, akik a késő középkor lovagi világát jelenítik meg attrakcióikkal és az egész nap látható tábori élőképpel. A reneszánsz családi napon számos gyermekprogram - apródiskola, íjászoktatás, bábszínház, több interaktív játék, kézműves-foglalkozás - várja a legkisebbeket. A programot a Bordó Sárkány Régizene Rend koncertjét követően a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr attrakciója zárja sötétedés után. A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.