Közélet

28 hektáron burjánzik a parlagfű Csongrád megyében

28 hektáron burjánzik a parlagfű Csongrád megyében

2019. július 16., kedd
28 hektáron burjánzik a parlagfű Csongrád megyében
2019-ben eddig 59 bejelentést tettek parlagfű-fertőzöttséggel kapcsolatban Csongrád megyében. Egy esetben már bírságot is kiszabtak, de a határozat egyelőre nem jogerős. Csongrád megyében a fertőzött terület nagysága meghaladja a 28 hektárt.

A parlagfűvel kapcsolatos bejelentéseket két helyen lehet megtenni: a kormányhivataloknál és a földhivataloknál. Csongrád megyében eddig összesen 59 esetben érkezett jelzés parlagfű-fertőzöttségről. A Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz 18-szor fordultak az állampolgárok lakossági bejelentéssel, 10 esetben a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR) használták, a többi bejelentés telefonon, írásban vagy személyesen érkezett. A földhivatalok által felvett jegyzőkönyvek száma július 12-ig 41 darab volt.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal közlése alapján a megyében a fertőzött terület nagysága 28,1 hektár.

A fenológia egy területnél volt virágbimbós (tehát büntethető), a többinél száras-leveles állapotú. Az érintett ingatlan tulajdonosával szemben már megszületett a büntetésről szóló határozat, de az egyelőre nem jogerős.  

Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében a parlagfű elleni védekezés (a virágbimbó kialakulásának megakadályozása) már egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Csongrád megyében évről évre nő a kiszabott bírság mértéke, míg 2016-ban csak egymillió forintot, 2017-ben már ötmilliót, tavaly pedig közel 9 milliót állapítottak meg.

A fizetési hajlandóság magas volt, 95-98 százalékos, akitől nem sikerült behajtani a büntetés összegét, annak az ügyét átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A megye fertőzöttségével kapcsolatban az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre inkább terjed a fertőzés a kötött talajú területeken, ahol előzőleg a parlagfű megjelenése nem volt jellemző. Az idei évben a sok eső következtében erősebb fertőzésre lehet számítani, a parlagfű gyorsabban fejlődik, mint az aszályos esztendőkben. A növény fenológiai állapota jobbára száras, leveles, de a virágbimbós állapotok száma napról napra nagyobb számban jelenik meg. Csongrád megyében idén először

drónt is használnak

a fertőzött területek felderítése érdekében. Eddig Szegváron alkalmazták a drónos megfigyelést, a héten viszont már Szegeden is bevetik a technikát. A kormányhivatal légi felderítési is végez, annak tervezett időpontja július 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.