Írjon nekünk

Gazdaság

1200 milliót spórolt az SZKHT 8 év alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Annak a „rejtélyes mikrocégnek” a segítségével, amelyről korábban írtunk, és amely évekig dolgozott a szegedi társasággal; elsősorban azért, hogy a lefaragja a kiadásokat, ill. hogy a rezsicsökkentés ellenére is működni tudjon a városi cég. Végül óriási összeget „találtak”.

(Megjegyzés: Korábbi cikkünk megjelenése előtt nem kellő alapossággal tájékozódtunk az SzKHT „Totális költséghatékonyság” programjáról, emiatt hibáztunk, és téves következtetéseket vontunk le. Pedig a program jó és hasznos volt a szegedi cég számára, mutatjuk is, hogy miért. )

– A lakosság számára kedvező kormányzati rezsicsökkentések váratlanul érték az ország szolgáltató cégeit, bennünket is. Évente közel 400 millió forint bevétel ’esett ki’ emiatt, ezt az összeget pedig elő kellett teremtenünk úgy, hogy eközben se a szolgáltatásaink minőségében, se a cég működésében ne következzen be negatív változás és ne szoruljunk többlet önkormányzati támogatásra se. – indokolta meg lapunknak Makrai László, hogy miért dolgoztak együtt a Vis Valor Kft-vel 2009 és 2016 között.

Aztán végül ennél is többet, 2009-2016 között 1,2 milliárd forintot nyert az SZKHT a szakértővel való együttműködésen, amit számszerűen is igazolni tudott a társaság. Az együttműködés célja az volt, hogy a tanácsadó segítségével az SZKHT „megtanulja” és a gyakorlatban bevezesse a költséghatékony működést, majd azt önjáróan, külső segítség nélkül folytatassa a költséghatékonysági programot. 2016 óta a SZKHT önállóan és sikeresen működteti a rendszert, melyet a fenti számok jól mutatnak.

A mikrocég, amely a „semmiből” is pénzt termel

A Vis Valor Kft és annak vezetője elismert szakember külföldön és az országban is; nemzetközi multikkal éppúgy dolgozik Indiától Kanadáig, ahogy hazai önkormányzati cégekkel, állami szolgáltatókkal, vagy más hazai nagyvállalkozásokkal.

Költséghatékonysági programot világszerte sok vállalat futtat – évekig – azzal a céllal, hogy a gazdálkodásuk hatékonyságát folyamatosan javítsák. A folyamatos javítást részben belső erőforrásokkal, részben külső tanácsadók segítségével oldják meg, és ezutóbbira a mikrovállalkozási forma pontosan alkalmas. A tanácsadó mikrovállalkozások lényege, hogy jól megalapozott tudással, viszont limitált erőforrással dolgoznak, és egyszerre csak egy kliensre fókuszálnak – tudtuk meg a Vis Valor Kft vezetőjétől.

Szegeden egyébként annyira alapos volt a munka, hogy a szerződéses időszak után, sem volt visszarendeződés, és stabil tudott maradni az SZKHT gazdálkodása, úgy, hogy az önkormányzati működési támogatás csak egy részét fedezi a tevékenységnek. A költségcsökkentés a cég életének mindennapos része lett a fizikai állománytól a szellemi vezetésig, így a mai napig, immár önállón működve teremt jelentős forrásokat, a kiadások csökkentésével.

Nem ejtőernyőzött, hanem kiérdemelte

Korábbi cikkünk informátora helytelen adatokkal látott el bennünket, mi pedig nem kellő alapossággal ellenőriztük ezeket, ezért tévesen írtuk azt, hogy Dr. Koltainé Farkas Gabriella Szegedre ejtőernyőzött volna „politikai kapcsolatain keresztül”. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági vezetőjét ugyanis komoly pályázati lépcsőkön keresztül, egy független fejvadász cég segítségével találta meg az SZKHT 1995 februárjában; a munkakapcsolat pedig azóta is tart. Az érintettől elnézést kérünk a téves adatközlés miatt.

Nincs titok

Lapunk közérdekű adatigényléssel fordult az SZKHT-hoz, hogy alaposabban is megismerhessük a fenti együttműködés részleteit, és annak eredményeit. Sok adat-kikéréssel éltünk már, de az SZKHT volt az első cég Szegeden, amely szabad utat engedett a hivatalos dokumentumok betekintésébe, és ezért még költséget sem számított fel!

Névtelen feljelentés és nyomozás

Az SZKHT és a Vis Valor Kft közötti szerződéseket, illetve azok teljesítését (az Állami Számvevőszék mellett) korábban részletesen is vizsgálta az ügyészség, illetve ügyészségi felügyelet mellett a rendőrség is – egy névtelen feljelentés alapján, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt.

A kiemelt felügyelet mellett folyó nyomozást azonban bűncselekmény hiányában megszüntették.

A nyomozást megszüntető határozatban többek között az állt: „ A rendelkezésre álló személyi és tárgyi bizonyítékok szerint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft és a Vis Valor Kft között létrejött szerződések mögött minden alkalommal valós munkavégzés történt. A Vis Valor Kft képviselője minden alkalommal különböző hatástanulmányokat, felméréseket készített a megbízó tevékenységével kapcsolatban, illetve különböző javaslatokat dolgozott ki a hatékonyság javítása érdekében, melyeket alkalmazott a megbízó.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft és a Vis Valor Kft által indított projektek nagymértékű költségcsökkentést eredményeztek, a projektek segítségével a megbízó anyagi helyzete stabilizálódott, a kiadásai lecsökkentek, így egyértelműen megállapítható, hogy a megkötött szerződésekkel a megbízó társaságnak vagyoni hátránya nem keletkezett, ezért nem valósult meg a bűncselekmény törvényi tényállása.”

Tovább olvasom

Gazdaság

Két és félszeresére nőtt a termelői piacok száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csökkentik a szállításból fakadó környezeti terhelést a termelői piacok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Idén klímavédelemre, turisztikai célokra és a külkapcsolatokra fókuszál a megyei önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Szerző:

PET-palack-mentes lett a közgyűlés.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiszombor is a fejlődés útjára lépett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egész megyében páratlan múzeummal gyarapodott a település.

Tovább olvasom

Aktuál