Közélet

Volna még mit csinálni az Odessza lakótelepen

Volna még mit csinálni az Odessza lakótelepen

2019. június 18., kedd
Volna még mit csinálni az Odessza lakótelepen

Több mint félév késéssel, több mint egy évvel a munkakezdés után átadták a felújított Odessza városrészt a hétvégén. Szétnéztünk, hogy milyen munkát végeztek a sokat kritizált felújítás alatt.

"Sokkal jobban néz ki a városrész, mint előtte, de bőven van hiányosság szerintem. Több helyen lehetett volna felújításokat végezni, több helyen eléggé felemásul néz ki a városrész még mindig. Ilyen például a Kockaház utca is" – magyarázta Prágai Béláné.

Szobor keresi a gyepet a Kockaház utcában. Fotók: Kovács Ferenc

Az Odesszát a hétvégén, körülbelül fél éves csúszást követően

adták át

azután, hogy tavaly áprilisban kezdték el a városrész rekonstrukcióját. A több mint egy évig tartó munkálatok során a hivatalos közlések szerint 110 fát ültettek, 22 ezer 300 négyzetméteren gyepesítettek, illetve 5 ezer cserjét ültettek.

Üveg és drót. Egyik balesetveszélyes, a másik nem.

"Nem mindenhol látszik ez meg. Nyilván nagy területről van szó, viszont azt gondolom, a fásítás és a zöldterületek kialakításával sosem szabad megelégedni. Ez a városrész egyik jó oldala is, hogy itt sok korábban is viszonylag sok zöldet lehetett látni" – részletezte Kabai Aranka.

Nem figyeltek minden részletre a felújítás során.

Ottjártunkkor azonban úgy tűnt, nem mindenhol érzékelhető, hogy frissen átadott területről van szó. A Korondi utcában kialakított szabadtéri várostörténeti installációt például máris körbenőtte a burkolóelemek között kinövő gaz. A híd, melyről korábban cikkeztünk, pedig csupán az egyik oldalán kapott üvegborítást, a másik korláton még mindig a balesetveszélyes drótköteles megoldással lehet találkozni.

Hétvégén adták át, máris viharvert a Korondi utcai installáció.

Repedező, kiszáradt talaj vonja magára a figyelmet az Alsó Kikötő sor és a Tisza-parti Általános Iskola közötti játszótér mellett. Az óriási, egyébként messziről kávéfőzőre hasonlító sakkfigurák ihlette játszóelemek mellett a frissen vetett fű alatt centis repedésekre lehet figyelmes a járókelő.

Szárad a talaj a frissen vetett gyep alatt az Alsó Kikötő soron.
Foltokban nő a fű a Csanádi utcai házak mögött.

A fű vetése máshol sem sikerült feltétlenül jól: a Csanádi és a Kockaház utca közti területen az eső mosta össze a fűmagot, így az foltokban nőtt ki.

Sajátos megoldással támasztják ki a csemetéket a Korondi utcán.

A Vedres utca háromemeletes házai közötti zöldterületen semmilyen változás nem történt, ugyanúgy kockaköves kocsibejáró terül el az úttest és az egyik ház előtti szakasz között, a padok pedig maradtak a régiek. A Vedres utcai sorház mögötti játszótérnél továbbra is óriási sóderhalom áll, ráadásul a mellette lévő dühöngőt azután, hogy felújították, alaposan kulcsra is zárták, azonban semmilyen táblát nem helyeztek el azoknak, akik igénybe vennék a szépen felújított, kosár- és focipályaként is funkcionáló dühöngőt. Többször írtunk mi is róla, hogy a szegedi önkormányzat sokadik, elfuserált felújítását adja el sikersztoriként. Odessza városrész rehabilitációja is ilyen, hiszen a csúszás mellett

balesetveszélyről

, munkagödrök kerülgetéséről, kiálló fémrudakról, és

a világ – minden bizonnyal – egyik legértelmetlenebb hídjáról

is hírt adtunk. Most azonban ennek talán vége, mert nagy nehezen összetákolták és átadták a felújított részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.