Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Vásárhelyen is pörgős lesz a Múzeumok Éjszakája

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely és az ország múzeumai, hogy ne csak a hagyományos nyitva tartástól eltérő időponttal, de izgalmas programok is élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját. A Tornyai János Múzeum hetedik alkalommal vesz részt az országos programsorozatban, az idén hat helyszínen 21 esemény várja az érdeklődőket.

Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt a programsorozatról tartott sajtótájékoztatón, ahol elmondta: a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, az Emlékpont és a népművészeti tájház mellett a Múzeumok Éjszakájához csatlakozott a református Ótemplom és a belvárosi Szentháromság-plébániatemplom is.

A múzeumigazgatótól megtudtuk: az idei rendezvény fő témája a százötven éve született Tornyai János élete és művészete, amelyhez számos program kapcsolódik, köztük egy pontgyűjtő játék. Ezen nem csak egyénileg, de csapatokban – így akár az egész családdal – is részt lehet venni. A Színlelő nevet viselő játék feladatlapjának kérdéseire az egyes helyszíneken találhatják meg a választ a játékosok, s a helyesen válaszolók a jutalmukat a népművészeti tájházban vehetik át.

A Múzeumok Éjszakáján a részvétel 14 év alatt ingyenes, az ennél idősebbek a hatszáz forintért megvásárolható karszalaggal valamennyi helyszínt felkereshetik, megismerhetik a kiállításokat, sőt olyan programokkal is találkozhatnak, amelyeket csak ezen az éjszakán rendeznek meg – tájékoztatott Lucza-Vígh Erna. A közgyűjtemény múzeumpedagógusa a kiemelte a Tornyai János Múzeum Fess magadnak egy Tornyait! című, a festők Párizsát is megidéző foglalkozását, valamint Nagy Imre művészettörténész Tornyai és a nők című előadását. Ezen az éjszakán Plohn József százévesnél is idősebb fényképezőgépe is életre kel az Alföldi Galériában, amellyel a látogatókról is készítenek felvételeket, s kulisszatitkokat tudhatnak meg az érdeklődők a Dilemmáról, a világ első digitális animációs filmjéről, amely Kass János gyűjteményes kiállításában látható. Az Emlékpontban a látogatók az eredeti technikával sokszorosíthatják azokat röpcédulákat, amelyeket a kommunistaellenes „sámsoni fiúk” készítettek és terjesztettek az 1950-es években, míg a belváros két templomában kiállításokkal és koncertekkel várják a programsorozat résztvevőit.

A Múzeumok Éjszakája az év legrövidebb éjszakája, a Szent Iván-éj népszokásaihoz kapcsolódva tűzugrással zárul a népművészeti tájházban. A hódmezővásárhelyi programokról részletes tájékoztatást ad a Tornyai János Múzeum weboldala a http://tornyaimuzeum.hu/cikk/muzeumok_ejszakaja_2019_999 címen.

Előző sztori

Óránként három embert büntetnek meg Szegeden

Következő sztori

Gerillakoncerteken vehetünk részt Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek