Egyetem

Újabb nemzetközi ranglistán szerepelt jól az SZTE

Újabb nemzetközi ranglistán szerepelt jól az SZTE

2019. június 10., hétfő
Újabb nemzetközi ranglistán szerepelt jól az SZTE
Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi rangsor 96 ország felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a tudástranszfer területén teljesített a legjobban. A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014-ben kezdte mérni a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, mely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában. Éppen ezért a rangsort nemcsak néhány szempont alapján állítják össze, hanem öt fókuszterületen 36 indikátort vizsgálnak. Figyelembe veszik a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint a tudástranszfer területén elért eredményeket. A 2019-es rangsorban 96 ország 1711 felsőoktatási intézményét értékelték többek között Svédországból, Japánból, Oroszországból, Portugáliából, de Namíbia, Malajzia és Irán is helyet kapott a listán. A magyarországi egyetemek közül 15 intézmény szerepel a rangsorban, köztük a Szegedi Tudományegyetem is.

Az SZTE a tudástranszfer területén végzett a legeredményesebben. Ezen a területen a partnerekkel közös publikációk és az idézett publikációk indikátorában érte el az egyetem a legmagasabb értéket. Előkelő helyet foglal el az SZTE a kutatás területén is. Mind a szakmai, mind az interdiszciplináris publikációk számában és minőségében eredményesen szerepelt a szegedi egyetem. A regionális szerepvállalás területén jól kimutatható, hogy magas azon hallgatók aránya, akik a régióban helyezkedtek el, vagyis az SZTE hallgatói közül kiemelkedően magas azok aránya, akik a megszerzett tudásukat regionális szinten hasznosítják. A felmérésből az is kiderül, hogy kiemelkedően jól teljesített az SZTE a régióban működő ipai partnerekkel közös publikációk tekintetében is. A nemzetközi U-Multirank rangsor több szakterületen is értékelte a Szegedi Tudományegyetemet – többek között – biológia, kémia, informatika és matematika diszciplínában. Az intézmény számos területen kiemelkedően teljesített. A részletes eredményekitt elérhetőek.(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.