Közélet

Tanév végi látogatás-sorozatot tartottak a vásárhelyi Emlékpontban

Tanév végi látogatás-sorozatot tartottak a vásárhelyi Emlékpontban

2019. június 18., kedd
Tanév végi látogatás-sorozatot tartottak a vásárhelyi Emlékpontban

A tanév utolsó hetében a hódmezővásárhelyi Emlékpontba a város négy középiskolájának hat osztálya látogatott el a közgyűjtemény galériájában látható időszaki kiállítás megtekintésére. A tárlat a száz évvel ezelőtti, az első magyarországi proletárdiktatúra, a tanácsköztársaság valóságát ismerteti meg a látogatókkal.

Az Emlékpontban az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakközépiskolák osztályai mellett a Bethlen Gábor Református Gimnázium egyik osztálya tett látogatást. Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze felhívta a diákok figyelmét a Propaganda és valóság. Az első magyarországi proletárdiktatúra plakátjai című időszaki kiállítás közel félszáz tablóján látható plakátok által sugalltak és a magyarázószövegben olvasható valóság közötti különbségre. A tanácsköztársaság kommunista időkben dicsőségesnek nevezett 133 napjában felértékelődött a propaganda, a szimbolikus politika és a politikai kommunikáció szerepe, s ez idő alatt a magyar társadalom megtapasztalhatta, hogy a szocialista államberendezkedés az erőszakra, a magántulajdon elvételére, a rekvirálásokra és a történelmi Magyarország hagyományainak megszüntetésére irányuló törekvéseket tartalmaz. Az 1919-ben készült plakátok igyekeztek népszerűsíteni a politikai berendezkedés mintáját, a Szovjetuniót, az ideológia arcát, Lenint és a háború és a monarchia elleni véleményeket fogalmazták meg grafikai formában. És miközben a tanácsköztársaság plakátkampányt folytatott az alkoholizmus ellen és május elseje megünneplésére szólított fel, addig a háttérben a Lenin-fiúk megtorló különítményei léptek fel terrorisztikus módszereikkel a proletárdiktatúra ellen formálódó mozgalmakkal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.