Közélet

Speciális kutyákkal keresik a holttesteket a szegedi vízimentők

Speciális kutyákkal keresik a holttesteket a szegedi vízimentők

2019. június 7., péntek
Speciális kutyákkal keresik a holttesteket a szegedi vízimentők

Eddig csak a Duna fővárosi szakaszán szállították a dél-koreai mentőcsapatot, de csütörtöktől már a holtestek keresésében is részt vesznek a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat munkatársai, akik egészen addig a fővárosban maradnak, amíg az elsüllyed Hableány hajó mentési munkálatai be nem fejeződnek. A szegedi vízimentők naponta 14-16 órákat dolgoznak.

Egy hete segíti

aSzegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat a Hableány-katasztrófa utáni mentési munkálatokat a Dunán. Fő feladatuk továbbra is dél-koreai mentőcsapat szállítása. Csütörtökön azonban új feladatot kaptak:

Dunaújvárostól felfelé harminc kilométeres szakaszon a dél-koreaiakkal közösen holttesteket kerestek.

Átvizsgálták a folyó mindkét partszakaszát, de újabb áldozat nem került elő. Pénteken újra visszamennek a területre, immáron speciális keresőkutyákkal.

A dél-koreai mentőcsapatot szállítják a szegedi vízimentők (fotó: Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat Facebook-oldala)

„A szolnoki Életjel Mentőcsoport, illetve a miskolci Spider Mentőcsoport hoz két-két kutyát, utóbbinak az elnöke Lehóczki László, aki a világhírű Mancs mentőkutya gazdája volt – avatott be a részletekbe Seller András. – A hullakeresésre kiképzett kutyák a vízből felszálló szagmolekulákból veszik észre, ha holttest van a folyóban. Ezek a kutyák olyan éles szaglással rendelkeznek, hogy ha arra van holttest, akkor sikerrel fogunk járni.” ASzegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat nyolc fővel és három motorcsónakkal vesz részt a mentési munkálatokban, egészen addig maradnak a fővárosban, amíg Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója befejezettnek nyilvánítja az akciót. Erre akkor kerülhet sor, ha a vízállás lehetővé teszi, hogy a Margit hidat meg tudja közelíteni a Clark Ádám úszódaru, és annak segítségével sikerül kiemelni az elsüllyed Hableányt. A vízimentő szakszolgálatnak Szegeden jelenleg egyetlen csónakja tartózkodik, mert a motoros mentőhajójuk Bajánál biztosítja a vasúti híd átvizsgálását.

Ha valami történne most Szegeden, akkor a vízirendőrök segítségét kellene kérni.

ASzegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat munkatársai maximális szakmai elhivatottságról tanúbizonyságot téve naponta 14-16 órákat dolgoznak. Reggel hat órakor már reggeliznek, hogy hét órára a Dunán lehessenek. Egész nap rendelkezésre kell állniuk, az esték pedig megbeszélésekkel, egyeztetésekkel telnek. Jóformán csak arra marad idejük két műszak között, hogy aludjanak néhány órát, és már indulhatnak is vissza dolgozni. A szállásukra nem lehet panasz, a Magyar Honvédség egyik szállodájában kaptak elhelyezést.

AHableánysétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Azóta több holttest előkerült. Legutóbb csütörtökön emeltek ki két embert a Dunából, egyet Érdnél, egy pedig a folyó budapesti szakaszán, a Szabadság híd közelében. A rendőrség csütörtök este megerősítette, hogy a Szabadság híd közelében a Hableány legénységének egyik magyar tagját, Érd térségében pedig egy dél-koreai utas holttestét találták meg. Még nyolc utast és a legénység másik magyar tagját keresik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.