Baleset

Merültek a búvárok hétfőn a Hableánynál, hamarosan kiemelik a roncsot

Merültek a búvárok hétfőn a Hableánynál, hamarosan kiemelik a roncsot

2019. június 3., hétfő
Merültek a búvárok hétfőn a Hableánynál, hamarosan kiemelik a roncsot

Csökkent a Duna vízszintje, de még mindig öt méter fölött a folyó, így nem biztonságos a búvárok merülése, ennek ellenére hétfőn a magyar egységek megkíséreltek egy merülést, és az "árnyékolással" is jól haladnak.

Hétfőn délelőtt újabb merülést végeztek a magyar mentőegységek, és megpróbálták megközelíteni a Margit hídnál elsüllyedt Hableány hajót – tudtuk meg a legfrissebb információkat a mentésben részt vevő Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnökétől.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a vízi mentők motorcsónakjai a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit híd pillérénél 2019. június 3-án (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Seller András közölte, a végeredményről egyelőre nincs tudomása, mert a helyszíntől háromszáz méterre tartózkodnak a szegedi mentőegységek. “Volt ma egy kísérlet, de azt, hogy meg tudták-e közelíteni a hajót, arról egyelőre nem kaptunk információt. Mi a parton vagyunk, és várjuk a további utasításokat” – mondta.

A Duna vízállásával kapcsolatban közölte, a folyó vasárnap tetőzött, de a vízszint hétfőn reggel is 510 centiméter volt. “Ez egyáltalán nem jó még, a biztonságos merüléshez négy méteres vagy az alatti vízállás lenne az ideális. Biztos lesz még próbálkozás a mai napon, este többet fogunk tudni” – mutatott rá, hozzátéve, ezen a héten biztosan meg fog történni a hajóroncs kiemelése. A helyszínről származó információk szerint már elkezdték a Hableány "árnyékolását", ami azt jelenti, hogy fizikai akadályt építenek a sodrás útjába, hogy annak "árnyékában" biztonságosan megkezdődhessen a hajóroncs megközelítése és kiemelése.

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat feladata a dél-koreai búvárcsapat szállítása a Dunán, ezt három gumicsónakkal oldják meg, és egységükből nyolc fő vesz részt a munkálatokban, vezénylésük egészen a hét végig szól, így addig vagy a hajtótest esetleges korábbi kiemelésééig biztosan a fővárosban maradnak. A mentésben részt vevő vízrendőrök videóban mesélték el a történteket.

A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.