Kultúra

Pünkösdhétfő a katolikus liturgia szerint az évközi időhöz tartozik

Pünkösdhétfő a katolikus liturgia szerint az évközi időhöz tartozik

2019. június 10., hétfő
Pünkösdhétfő a katolikus liturgia szerint az évközi időhöz tartozik

Pünkösdhétfő a katolikus liturgiában karácsony és húsvét másnapjának mintájára megült, nem parancsolt ünnep volt egészen 1969-ig, más néven az oktáva második napja - olvasható a Magyar Nemzet összeállításában.

Magyarországon a Rákosi-féle kommunista rezsim 1950 után munkanappá nyilvánította. 1997 óta a polgári életben is ismét munkaszüneti nap. A II. Vatikáni Zsinat utáni naptárban egyszerű hétköznapként tartják nyilván, már az évközi időhöz tartozik, de a hagyomány alapján imádkozható a pünkösdnapi mise szövege, piros színben a pünkösdi prefációval. Dicsőség, két olvasmány, de hitvallás nélkül, vagy vehető a Szentlélekről szóló votívmisék egyike – olvasható az ünnepnapról a

Magyar Katolikus Lexikonban

. A

Szentlélek eljövetelét

sokan tartják az egyház születésnapjának, és az év ezen szakában különleges szertartásokat tartanak a Szentlélekért és a Jézus által létrehozott egyházért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.