Közlekedés

Óránként három embert büntetnek meg Szegeden

Óránként három embert büntetnek meg Szegeden

2019. június 19., szerda
Óránként három embert büntetnek meg Szegeden

Elképesztően sok esetben bírságolták meg a szegedi utasokat 2018-ban a helyi közösségi közlekedésében. A bírságokat beszedő cég arra nem válaszolt, hogy a befolyt összeget mire fordítják.

A csongrádi megyeszékhelyen a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) üzemelteti a tömegközlekedést, az utazásra jogosító menetjegyek, igazolványok érvényességét és a pótdíjakat kiszabását, beszedését viszont már egy másik cég, a Dél-Alföldi Közlekedési Részvénytársaságok Forgalomellenőrzési Korlátolt Felelősségű Társasága (DAKÖRT Kft.) végzi. Kíváncsiak voltunk, hogy Szegeden 2018-ban hány esetben bírságoltak, és mekkora összeget hajtottak be a bliccelő utasoktól, és a befolyt összeget mire fordították. A DAKÖRT Kft. portálunk megkeresésére azt közölte,

"az elmúlt évben Szeged helyi közösségi közlekedésében több mint 20 ezer alkalommal pótdíjazták a bliccelőket."

Napi húsz óra üzemidővel számolva éves szinten 7120 órás szolgálatban van a szegedi tömegközlekedés, ami azt jelenti, hogy óránként majdnem három, egészen pontosan 2,8 embert köteleznek pótdíj megfizetésére. Ez 24 óra alatt 55 kiszabott bírságot eredményez Szegeden.

A bliccelők nagy többsége együttműködő, tavaly az esetek mindössze egy százalékában kellett rendőrt hívniuk az ellenőröknek. A pótdíjak mintegy hetven százalékát fizetik be önkéntesen vagy bírósági eljárás után a szankcionált utasok, a fennmaradó harminc százalékhoz behajtás útján próbál hozzájutni a DAKÖRT Kft. A pótdíjak mértéke

eltérő

. Aki rendelkezik érvényes menetjeggyel vagy bérlettel, de azt nem tartotta magánál az utazás során, lehetősége van 72 órán belül bemutatni, így megúszhatja 900 forinttal. Aki érvényes jegy vagy bérlet nélkül szállt fel a villamosra, trolira vagy buszra, minimum hétezer forintos bírással kell, hogy számoljon, de ez akár a 24 ezerig felkúszhat, ha harminc napot követően tudja csak kifizetni a bírságot. Szerettük volna azt is megtudni, hogy tavaly a 20 ezer kiszabott bírság összesen mekkora bevételt eredményezett a DAKÖRT Kft-nak, és hogy mire fordították a befolyt összeget, azonban erre a kérdésünkre másodszori megkeresésünk ellenére sem válaszoltak.

Az eddigi alvállalkozó cég (DAKÖRT Kft.) helyett a július 1-től a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai ellenőrzik az utasok jegyeit, bérleteit Szegeden. A változásra egy jogszabályváltozás miatt van szükség. Ahhoz, hogy a munka zavartalanul működjön, az önkormányzatnak egy új ingatlanra van szüksége, amire a József Attila sugárúton, a szegediek által „II-es tanácsként” ismert épületet jelölte ki, amit rövidesen felújítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.