Gazdaság

Informatikai téren szükséges a szakképzés felpörgetése Csongrád megyében

Informatikai téren szükséges a szakképzés felpörgetése Csongrád megyében

2019. június 3., hétfő
Informatikai téren szükséges a szakképzés felpörgetése Csongrád megyében

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a napokban arról nyilatkozott, hogy milyen képzésekre van szükség országosan. Csongrád megyében az országos igényekhez hasonló a helyzet – tudtuk meg a megyei kamarától.

A megyei adatok szerint műszaki területen van a legnagyobb igény a szakképzésre. A kamara ez alapján úgy látja, ipari gépész, mechatronikai technikus, gépi forgácsoló, valamint központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelőre van szükség. Továbbá igény van mezőgazdasági gépészre, gyakorló ápolóra és kőművesre, illetve kertészre, állattartó szakmunkásra és asztalosra, erdészeti szakmunkásra, húsipari termékgyártóra, valamint festőre is.

Illusztráció. Fotó: Gémes Sándor

Mindemellett műszaki téren villanyszerelőre, gépgyártástechnológiai technikusra, CAD-CAM informatikusra, továbbá szoftverfejlesztőre és autóelektronikai műszerészre van szükség.

"Ezek a szakmák jelenleg is „kelendőek” a munkaerő piacon, a gazdálkodó szervezetek sokszor már a szakmai vizsga előtt ajánlanak munkát a végzős évfolyamokon" – írták.

A szakképesítés megszerzése általános iskolai képzés elvégzése után érettségivel együtt összességében 5-6 évig tart. A fentiekből következik, hogy a szakképzési piac összes résztvevőjének feladata jelenleg és a jövőben is az a pályaorientációs, pályaválasztást segítő tevékenység, amely alapján a tanulók és a szülők reális képet nyerhetnek egy-egy szakmáról, betekinthetnek üzemi, technológiai folyamatokba, a fiatalok megismerhetik a saját képességeiket, megalapozottabban dönthetnek arról, hogyan tovább a jövőbe. Hangsúlyozták azonban, hogy a szakképzés szempontjából a felgyorsult technológiai változások is hozzájárulnak a munkaerőpiac hiányához. Parragh László emellett bejelentette, a következő években150-200 milliárdos csomag szolgálná a képzés korszerűsítését.Az MKIK elnöke szerint elsősorban azokba a szakmákba érdemes irányítani a gyerekeket, amelyek nem algoritmizálhatók, például ilyenek a szolgáltatásban a vendéglátás köré épülő szakmák - a felszolgáló, a szakács - vagy az építőiparban a kőműves, hegesztő. Bár utóbbiak esetében számolni kell azzal, hogy a modern technológia itt is egyre nagyobb teret nyer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.