Informatikai téren szükséges a szakképzés felpörgetése Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a napokban arról nyilatkozott, hogy milyen képzésekre van szükség országosan. Csongrád megyében az országos igényekhez hasonló a helyzet – tudtuk meg a megyei kamarától.

A megyei adatok szerint műszaki területen van a legnagyobb igény a szakképzésre. A kamara ez alapján úgy látja, ipari gépész, mechatronikai technikus, gépi forgácsoló, valamint központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelőre van szükség. Továbbá igény van mezőgazdasági gépészre, gyakorló ápolóra és kőművesre, illetve kertészre, állattartó szakmunkásra és asztalosra, erdészeti szakmunkásra, húsipari termékgyártóra, valamint festőre is.

Illusztráció. Fotó: Gémes Sándor

Mindemellett műszaki téren villanyszerelőre, gépgyártástechnológiai technikusra, CAD-CAM informatikusra, továbbá szoftverfejlesztőre és autóelektronikai műszerészre van szükség.

“Ezek a szakmák jelenleg is „kelendőek” a munkaerő piacon, a gazdálkodó szervezetek sokszor már a szakmai vizsga előtt ajánlanak munkát a végzős évfolyamokon” – írták.

A szakképesítés megszerzése általános iskolai képzés elvégzése után érettségivel együtt összességében 5-6 évig tart.

A fentiekből következik, hogy a szakképzési piac összes résztvevőjének feladata jelenleg és a jövőben is az a pályaorientációs, pályaválasztást segítő tevékenység, amely alapján a tanulók és a szülők reális képet nyerhetnek egy-egy szakmáról, betekinthetnek üzemi, technológiai folyamatokba, a fiatalok megismerhetik a saját képességeiket, megalapozottabban dönthetnek arról, hogyan tovább a jövőbe. Hangsúlyozták azonban, hogy a szakképzés szempontjából a felgyorsult technológiai változások is hozzájárulnak a munkaerőpiac hiányához.

Parragh László emellett bejelentette, a következő években 150-200 milliárdos csomag szolgálná a képzés korszerűsítését. Az MKIK elnöke szerint elsősorban azokba a szakmákba érdemes irányítani a gyerekeket, amelyek nem algoritmizálhatók, például ilyenek a szolgáltatásban a vendéglátás köré épülő szakmák – a felszolgáló, a szakács – vagy az építőiparban a kőműves, hegesztő. Bár utóbbiak esetében számolni kell azzal, hogy a modern technológia itt is egyre nagyobb teret nyer.

Előző sztori

Merültek a búvárok hétfőn a Hableánynál, hamarosan kiemelik a roncsot

Következő sztori

Működő munkagépet hagytak őrizetlenül a Szentháromság utcában - videóval

Legutóbbi hasonló cikkek