Hőségriasztás – Szegeden is mindenki az árnyékot keresi (GALÉRIA)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás szerdán. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Szeged belvárosában is sokan próbálnak rövid, hűsítő pihenőket beilleszteni a napi programjukba.

A Szegedi Vízmű párakapukat és ideiglenes ivókutakat rakott ki a város több pontján, de üzemelnek az állandó kutak is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A strandok Szegeden is megteltek, de a rakparton is sokan hűsöltek – kihasználva a megáradt Tisza adta lehetőségeket.

Ha valaki megpihenne napközben, akkor figyeljen arra, hogy ezt árnyékban tegye, mert pillanatok alatt napszúrást lehet kapni a tűző napon.

Védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autósok koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

 

Előző sztori

Edzőváltás a PC Trade Szegednél

Következő sztori

Sikeres a galambritkítási akció Makón