Hírzóna

Fejlesztik a szegedi Mikrobiológiai Gyűjteményt

Fejlesztik a szegedi Mikrobiológiai Gyűjteményt

2019. június 20., csütörtök
Fejlesztik a szegedi Mikrobiológiai Gyűjteményt

A több mint 630 millió forint uniós támogatottságú projekt célja az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus génbankjának, a Szegedi Tudományegyetemen működő Szegedi Mikrobiológiai Gyűjteménynek infrastrukturális fejlesztése, valamint a génbank élettudományi és biotechnológiai potenciáljának kiaknázását lehetővé tevő kutatás-fejlesztési centrum létrehozása.

A kétéves projekt eredményként megvalósult a centrum kialakításához szükséges eszközök beszerzése és telepítése. A centrum helyi, regionális és nemzetközi szolgáltató központként működő kutatási infrastruktúra kialakítását jelenti, ahol a részt vevő egységek az egymásra épülő, komplex műszercsoportokat munkaállomások formájában üzemeltetik. A kutatás-fejlesztési centrum hazánkban eddig nem létező, egyedülálló lehetőséget teremt élenjáró alap- és alkalmazott kutatási projektek megvalósítására, erőteljesen szinergizálva az élettudomány és a biotechnológia meghatározó kutatási célkitűzéseivel. A mikroorganizmus biobank és a hozzá kapcsolódó adatbázis jól rendszerezett biológiai mintaforrás-gyűjteménnyé válik, amely nyitottsága miatt széles körben alkalmazható mind a kutatás, mind pedig a gazdasági szereplők számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.