Közélet

És még Bambi sem kapható…

És még Bambi sem kapható…

2019. június 22., szombat
És még Bambi sem kapható…

1960-at mutatott a naptár. Nyár, hőség – az emberek tódultak a szabadba, a Tisza mellé, a partfürdőre, a Sárgára. Kivonulásuk több volt a hűsölés szándékánál: a szabadságkeresés is benne foglaltatott.

Ha nincs valódi szabadság, annak érzetét pótoljuk valami mással. A nomád fürdőzés is ilyen lehetett azokban az időkben, ’56 tragikus végkifejlete után néhány évvel. Egyfajta szabad önmegvalósítás, a tiltott zónák keresése a diktatúra árnyékában. Akkor még persze híre sem volt annak, ami a ’80-as évek második felére valóság lett: távolabb, például a vásárhelyi út közelében megjelentek a nudisták. A mezítelen nők és férfiak egész partszakaszt vettek birtokba, s a rendőrök sem zargatták őket.

Jó két évtizeddel korábban a „nyugati fertőnek” effajta beszüremkedése persze elképzelhetetlen volt, de az emberek akkor is keresték, hogyan, mivel lehet a kereteket kissé tágítani. Nem lehetett véletlen, hogy rendre sokkal nagyobb tömeg verődött össze a teljesen „vad” strandszakaszon, mint a kulturáltnak nevezett, bekerített, medencével is ellátott Partfürdőn. Pedig csak egy bélás, vagyis két forint volt oda a beugró. És ott még büfé is volt, igaz, inkább csak közönséges kóceráj, reklamációval telt panaszkönyvvel. Meg is írta az újság bátran: micsoda dolog, se sör, se fröccs, sőt még Bambi sem kapható. (Még hogy semmit se lehetett bírálni abban az időben…!) A strand Piroska büféje kétszeresen megkapta a magáét: nem elég, hogy gyenge a választék, nincs se tej, se kakaó, ráadásul még a büfésnő is fehér köpeny helyett fürdőruhában szolgálja ki a vendéget! Ki is rúgták azonnal.

Mármost a „lázadás” nyíltvízi élménye után bő fél évszázaddal, ma mit lát a tiszai strandolásra jövő fürdővendég? Nem sokat. „Vad” strand nincs – ez higiéniai és biztonsági okból éppen érthető is –, de a Partfürdő is boldogtalan korát éli. Gazdája évek óta nem volt képes rendbe tenni, az idén is késve nyitott, s – ahogy a SzegedMa nemrég írta –

háborús övezetre hasonlít

. Igaz, annyi év után legalább végre felújítják. De ki érez majd kárpótlást a korábbiakért?

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.