Egyetem

Csaknem 1,5 milliárdból bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát

Csaknem 1,5 milliárdból bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát

2019. június 11., kedd
Csaknem 1,5 milliárdból bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát

Több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással kétszeresére bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát, az új épületszárny alapkövét kedden tették le a Tisza-parti városban.

Rovó László rektor az ünnepségen elmondta, az évente százezer pácienst kezelő klinika több szakterületen is közép-európai ellátási központ. Az elmúlt években az intézményben ellátott betegek száma megduplázódott, az 1960-as években a gyermekgyógyászati klinika elkülönítő részlegeként kialakított épület méretében és megjelenésében sem méltó az ott folyó munkához - hangsúlyozta a professzor. Hozzátette, a jövőre elkészülő épületben 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a régió betegei, tanulhatnak a hallgatók, végezhetik munkájukat a klinika munkatársai.

Az új szárnyban kialakítandó cochleáris implantációs központban a jelenleginél sokkal jobb körülmények között tudják majd ellátni azt az évi hatszáz beteget, aki ilyen beavatkozáson esik át - mondta Rovó László, megjegyezve: a klinika a fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legjobb kutatás-fejlesztési központja lesz a hallásjavító implantáció területén.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárja hangsúlyozta, rendkívül sok fejlesztés áll az intézmény előtt, ezek célja, hogy az egyetem munkatársai magas szintű oktató, kutató és gyógyító tevékenységüket a lehető legjobb infrastrukturális körülmények között végezzék. A tervezett beruházások közül a fül-orr-gégészeti klinika bővítése az első, amely a megvalósítás fázisába jutott. A beruházásról megjelent közbeszerzési döntés szerint a háromszintes, 1124 négyzetméteres hasznos alapterületű új épületszárny földszintjén az ambulancia, első emeletén a műtők, második emeletén a kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkákat a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi nettó 1,4 milliárd forintból.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.