Sport

Célegyenesben a felújítás: elkezdték feltölteni a Maty-ért - KÉPGALÉRIA

Célegyenesben a felújítás: elkezdték feltölteni a Maty-ért - KÉPGALÉRIA

2019. június 25., kedd
Célegyenesben a felújítás: elkezdték feltölteni a Maty-ért - KÉPGALÉRIA

Három hét alatt körülbelül hárommillió köbméter vízzel töltik fel a kajak-kenu világbajnokságra a pályát.

Két hónap múlva ilyenkor remélhetőleg elégedett versenyzők és sportvezetők vesznek búcsút a Maty-értől és mondják azt: ez volt minden idők legjobb kajak-kenu világbajnoksága. A szervezők mindent

elkövetnek

azért, hogy szinte teljesen újjá varázsolják az olimpiai centrumot. Mivel nem csak a parton folytak munkálatok, ezért le kellett engedni a víztározóból a vizet, sokáig holdbéli táj fogadta az arra járókat. Hétfőtől azonban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) munkatársai megkezdték a meder feltöltését. A szivattyúk körülbelül három hétig dolgoznak és nagyjából hárommillió köbméter vizet kell átemelniük ahhoz, hogy "versenyképes" legyen a pálya. A víz egyébként a Tiszából kerül a Maty-éri pályára, közel tíz kilométeres utat tesz meg Algyőről, a vasúti híd mellől indulva.

Egyelőre még a "zöld" az úr a mederben.

A felújítási munkák alatt inkább egy mezőre hasonlított a Maty-ér.

Óránként több ezer köbméter víz ömlik a tározóba.

Bő három hétig működnek majd a szivattyúk.

Már egy nap alatt is látványos a változás - lassan, de biztosan megtelik vízzel a meder. A tervek szerint a pályát július közepén már edzéseken is kipróbálhatják a világbajnokságra érkező sportolók. A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik.

Június 21-én, szombaton megtartották a Maty-éri Környezetvédelmi Napot. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) halőrei már kora reggel a víztározó partján várták az önkéntes matyéri horgászokat, akik közül 9-en jelentek meg. Ők nyújtottak segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a Maty-éri víztározó medre a vízfeltöltés előtt még tisztább legyen. A HECSMSZ és a Olimpia Központ összefogásában a meder munkagépekkel járható részein a felnőtt gyomnövényzet levágásra került.

(Fotók: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.