/

A Carmina burana ünneplésével zárta az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A társulat idén 18. éve játszott ikonikus darabját június 18-án a Müpában 300. alkalommal adta elő. Juronics Tamás köszöntötte a nézőket és Pataki Andrással együtt tortával lepte meg a táncművészeket.

Állva tapsoltak a nézők a Carmina burana győri előadásán a XV. Magyar Táncfesztiválon is, amely egyben a Szegedi Kortárs Balett évadzáró estje volt.

Pataki András igazgató beszámolója szerint hetvenhárom előadás, két premier, kilenc repertoár darab, gálaestek, nyílt próbák, beavató színházi programok, jótékonysági szerepvállalás és a szakma legrangosabb elismerése: ezek jellemezték a társulat 31. évadát.

A két premier – Enrico Morelli koreográfiája: az Orfeusz és Euridiké, valamint Juronics Tamás Credo című táncdrámája – telt házakat és szakmai elismeréseket hozott a Szegedi Kortárs Balettnek. Hét további darab futott repertoáron, amelyek a jövőben is színesítik a táncpaletta kínálatát. Ezek – a 18 éve legsikeresebb magyar kortárs táncjáték – a Carmina burana mellett a Moderato Cantabile, Tavaszi áldozat, Abszurdia, Menyegző, A négy évszak – Feminizma és a Diótörő.

Szegeden huszonhét alkalommal léptek színpadra, Budapesten különböző helyszíneken pedig összesen harminc előadást játszottak: az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban, a Müpában, a Várkert Bazárban, az Erzsébetligeti Színházban és az Újpesti Kulturális Központban. Előadásaikat több mint húszezren látták.

A karácsonyi időszakban tizenkét előadás során táncoltak az Álomutazó című mega produkcióban a BOK Csarnokban, itt közel ötvenezren váltottak jegyet Juronics Tamás rendezésére. Bemutatóikhoz kapcsolódóan közönségtalálkozókon vettek részt és beavató színházi esteket szerveztek a táncszerető közönségnek, valamint nyílt próbákat tartottak a diákok számára.

A társulat számos gálaest közreműködője volt: a Pas de Quatre táncgálán, a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumának programsorozatában, a Magyar Táncművészek Szövetsége megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából rendezett műsor során. A szakma idei legfontosabb eseményén, az új Nemzeti Táncszínház nyitó estjén szintén szerepeltek, ahogyan anyaszínházuk, a Szegedi Nemzeti Színház 135. évének ünnepi rendezvényén is.

Számos hazai és külföldi turné meghívásoknak tettek eleget: itthon Keszthely, Pécs, Százhalombatta, és Győr voltak a vendéglátóik. A határon túl Szatmárnémetiben a XVII. Partiumi Magyar Napokon léptek fel, Belgrádban velük nyitották meg a Nyugat-Balkáni Kulturális Évet az Atelje 212 Színházban. Nagyváradon az Infinite Tánc Fesztivál, Tarnówban, a Mościce Art Centre-ben a „The International Dance Theatres’ Festival (IDTF) OPEN STAGE” elnevezésű program vendégei voltak.

Az idén is a szakma legrangosabb elismeréseivel díjazták a Szegedi Kortárs Balett munkáját, táncművészeit. Ezúttal a Magyar Táncművészek Szövetsége Takács Zsófiának ítélte oda az évad legjobb kortárs-modern női táncművésze díjat. Szigyártó Szandra az Imre Zoltán-díjat vehette át Szegeden.

Búcsúzik a társulattól Bacsó Gabriella, Aradi Zsolt, Hegedűs Tamás, akik máshol folytatják művészi vagy éppen civil karrierjüket.

Mesés évad lesz a következő
Az új évadban kicsiknek és nagyoknak egyaránt mesét állít a színpadra Juronics Tamás művészeti vezető. Novemberben a Hamupipőke című mesebalett a társulat első bemutatója lesz a Szegedi Nemzeti Színházban és a Müpa Fesztivál Színházban. Ezt követi a felnőtt mese 2020 februárjában: a Coppélia, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában és a Nemzeti Táncszínházban. Újabb turnékra indul az együttes: először Plovdivba a 2019-es év kulturális fővárosába utazik, ezt követően Mexikó tizenhét különböző városában képviseli Szegedet és Magyarországot, majd Brüsszelben a Cirque Royal Színházban lépnek színpadra.

(Kiemelt kép: Futár Ernő)

Előző sztori

Szűkült a Cserepes sori szegregátum, de nem tudni mikor számolják fel végleg

Következő sztori

Négy társát ítélték el Botka László korábbi ügyvédjének