Balhé

Szegeden a belvárosban történik a legtöbb bűncselekmény

Szegeden a belvárosban történik a legtöbb bűncselekmény

2019. május 30., csütörtök
Szegeden a belvárosban történik a legtöbb bűncselekmény

Szegeden a belvárosban történik a legtöbb bűncselekmény a rendőrség megújított bűnügyi és baleseti interaktív térképtára alapján. A legtöbb esetben lopás miatt kellett intézkednie a rendőröknek.

Megújította a bűnügyi és baleseti interaktív

térképtárát

az Országos Rendőr-főkapitányság. A térképen szinte utcára pontosan lehet látni, hol, milyen bűncselekmények történtek. A látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére, csaknem utcaszintű pontossággal. Az adatok harminc napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében harminc vagy hatvan napos időszakra vizsgálhatók. A bűnügyi információkat alapértelmezetten egy ponttérképen mutatják meg, de értelmezésüket, elemzésüket halmazokba rendezetten vagy hőtérképnézetben is megjeleníthetik. Közölték azt is, hogy a tesztüzem lezárása után a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el.

A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban találhatók. Emellett a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

A térkép szegedi adatait böngészve kijelenthető, március 31. és április 30. között összesen 216 bűncselekmény történt a csongrádi megyeszékhelyen, a legtöbb a belvárosban vagy annak peremén.

A bűncselekmények típusára szűrve a térképen kirajzolódik, hogy legtöbb esetben lopás miatt kellett intézkednie a rendőröknek, összesen 57 alkalommal, de történt 40 tulajdon elleni szabálysértés is. Személy elleni erőszakból nyolc látható a térképen, míg rablásból, kifosztásból egy esetet regisztráltak, Alsóvárosban, a Mátyás király téren. Lakásbetörésből is egyetlen egy esetnek van nyoma a térképen, méghozzá Újszeged egyik utcájában. A vizsgált időszakban két autót törtek el, egyet Felsővárosban, egyet pedig Alsóvárosban, egy gépjárművet el is tulajdonítottak, arra Tápén került sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.