Közélet

Ritkaságszámba menő állat született a Szegedi Vadasparban - fotó!

Ritkaságszámba menő állat született a Szegedi Vadasparban - fotó!

2019. május 16., csütörtök
Ritkaságszámba menő állat született a Szegedi Vadasparban - fotó!

Ritka, veszélyeztetett állatfaj született a Szegedi Vadasparban. A Liszt-majmocska - amely az állatkert címerállata is - olyan különlegesnek számít, hogy mindössze kétezer felnőtt egyed él vadon világszerte.

A legutóbb sörényes farkasok

születtek

, amelyek a ritkaságuk mellett kötődnek a Szegedi Vadaskert történelméhez is mint hazánkban még máshol nem látható faj egyedei. A következő újszülött, ha lehet, még „szegedibb”, ugyanis a Liszt-majmocska nemcsak egy veszélyeztetett faj, hanem egyben az állatkert címerállata is. A közel egy éve Németországból érkezett apa és a szegedi születésű anya első közös kicsinyének fejlődését aggódva figyelték a szakemberek, hiszen rendkívül érzékeny állatokról van szó, a nagyobb forgalmú napokon el is takarták a tartóhelyüket. „Most már túl vagyunk a legnehezebb időszakon, és szépen fejlődik a kicsi. Ahogy karmosmajmoknál szokás, a látogatók többnyire az apánál láthatják a kölyköt, az anya elsősorban csak szoptatni veszi át” - olvasható a

zooszeged.hu

-n.

A Liszt-majmocska az egyik legveszélyeztetettebb főemlősnek számít (fotó: zooszeged.hu)

A Liszt-majmocska viszonylag jól szaporodik állatkertekben a fajmentő tenyészprogramjának (EEP) köszönhetően, de annál vészesebb a helyzet vadon. A 60-as és 70-es években tízezrével fogták be őket orvosi kutatásokra és hobbiállat tartási célból, jelenleg pedig az élőhelyének elvesztése veszélyezteti a faj fennmaradását.

Kutatások szerint vadon mindössze kétezer felnőtt egyede élhet, ezért az egyik legveszélyeztetettebb főemlősnek számít.

A német és magyar nevét a neves zeneszerzőre emlékeztető frizurájáról kapta az impozáns kismajom. „A vadaspark Liszt-majmocskái arról is ismertek házon belül, hogy nagyon harciasak és vehemensen védik egymást, mikor valamilyen oknál fogva be kell fognunk egy-egy egyedet, például állatszállítás vagy állategészségügyi vizsgálat miatt” - írja a vadaskert honlapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.