Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2019. május 26. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az európai parlamenti választáson a fõváros XII. kerületén a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A szavazatok 52,14 százalékát kapta a Fidesz-KDNP a vasárnapi EP-választáson – tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda a szavazatok 99,9-es feldolgozottsága mellett. Az ellenzéki pártok között nagy vereséget szenvedett az LMP, a Jobbik és az MSZP.

A kapott szavazatok aránya alapján tehát 13 mandátumot nyert el a kormányfrakció. Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten elmondta, pártja korszakos győzelmet aratott. “Rekord részvétellel rekord győzelmet arattunk” – mondta. “A magyar választók három dologgal bíztak meg minket. Állítsuk meg a bevándorlást, védjük meg a nemzetek Európáját, és védjük meg a keresztény kultúrát” – mondta a miniszterelnök.

Nagy meglepetésre a Fideszt követi a DK, mely 16,26 százalékkal négy képviselőt juttathat az EP-be. Szintén bejutott a Momentum is, akik két helyet kapnak Brüsszelben 9,92 százalékkal.

Nagyot bukott a Jobbik és az MSZP-P, ugyanis a pártoknak csupán egy-egy képviselőt sikerült bejuttatniuk 6,68, valamint 6,44 százalékkal. Az óriási szavazatcsökkenés a Jobbik számára 800 ezer voks különbséget jelent a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest. A legnagyobbat az LMP bukta, hiszen 2,19 százalékot kaptak csak, ami azt jelenti, hogy országszerte alig 75 ezren szavaztak rájuk.

Előző sztori

Óriási győzelmet aratott a Fidesz-KDNP Szegeden

Következő sztori

Lemondott listás pozíciójáról Tóth Bertalan

Legutóbbi hasonló cikkek