Politika

Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

2019. május 26., vasárnap
Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

A szavazatok 52,14 százalékát kapta a Fidesz-KDNP a vasárnapi EP-választáson – tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda a szavazatok 99,9-es feldolgozottsága mellett. Az ellenzéki pártok között nagy vereséget szenvedett az LMP, a Jobbik és az MSZP.

A kapott szavazatok aránya alapján tehát 13 mandátumot nyert el a kormányfrakció. Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten elmondta, pártja korszakos győzelmet aratott. "Rekord részvétellel rekord győzelmet arattunk" – mondta. "A magyar választók három dologgal bíztak meg minket. Állítsuk meg a bevándorlást, védjük meg a nemzetek Európáját, és védjük meg a keresztény kultúrát" – mondta a miniszterelnök. Nagy meglepetésre a Fideszt követi a DK, mely 16,26 százalékkal négy képviselőt juttathat az EP-be. Szintén bejutott a Momentum is, akik két helyet kapnak Brüsszelben 9,92 százalékkal. Nagyot bukott a Jobbik és az MSZP-P, ugyanis a pártoknak csupán egy-egy képviselőt sikerült bejuttatniuk 6,68, valamint 6,44 százalékkal. Az óriási szavazatcsökkenés a Jobbik számára 800 ezer voks különbséget jelent a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest. A legnagyobbat az LMP bukta, hiszen 2,19 százalékot kaptak csak, ami azt jelenti, hogy országszerte alig 75 ezren szavaztak rájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.