Közélet

Lengyel állami kitüntetést kaptak Csongrád megye vezetői

Lengyel állami kitüntetést kaptak Csongrád megye vezetői

2019. május 10., péntek
Lengyel állami kitüntetést kaptak Csongrád megye vezetői

A legmagasabb lengyel állami kitüntetésekkel ismerte el Andrzej Duda lengyel államfő Csongrád megye három vezető tisztségviselőjének azt a munkát, amelyet a két nemzet közötti kapcsolatépítés terén végzett.

Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át május 9-én Jerzy Snopek nagykövettől a Lengyel Köztársaság Nagykövetségén Budapesten.

Az ünnepségen elhangzott laudációkból kitűnt, a lengyel kultúra itteni népszerűsítése és a lengyelek iránti szimpátia erősítése áll a magas rangú állami kitüntetések hátterében. Abban, hogy Csongrád megye élen jár a lengyel-magyar barátság ápolásában, a három kitüntetettnek jelentős szerepe van.

Kiss-Rigó László megyéspüspök az egyházmegye vezetőjeként szorosan együttműködik a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusával. A lengyel-magyar vonatkozású kiemelt rendezvények állandósult helyszíne a püspöki palota és a Dóm Látogatóközpont. Ám nemcsak a helyszín biztosításával, hanem művészeti és egyházi vonatkozású programok kezdeményezésével és támogatásával is kifejezi a lengyel-magyar kapcsolatok erősítése melletti elkötelezettségét Kiss-Rigó László. Ilyen volt például a Katyni oratórium ősbemutatójának megszervezése, amelyre a Lengyel Függetlenség Napja kapcsán került sor a szegedi székesegyházban. Mindig szívesen vesz részt a Lengyel Nagykövetség, a Lengyel Intézet, valamint más lengyel szervezetek eseményein.

Juhász Tünde kormánymegbízott a közigazgatás terén vállalt fontos szerepet a lengyel-magyar kapcsolatok építésében. A Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének egyetlen vidéki konzulátusa a szegedi, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében működik. A kormánymegbízott éppen ezért is aktív a közös szakmai és nemzeti programok kezdeményezésében, előkészítésében és szervezésében. Ilyen volt például az 1956-os forradalom 60 évfordulójának lengyel-magyar közös ünneplése Szegeden, emléket állítva azoknak a lengyel fiataloknak, akik a poznani felkelés hírét hozták el Szegedre ’56 őszén. Közreműködésével valósult meg a varsói felkelés témájának szentelt, szegedi kiállítás is.

Kakas Béla 2014-től a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A szervezet és az elnök támogatására a Szegedi Konzulátus minden olyan kezdeményezés megvalósításában számíthat, amely Lengyelországhoz és lengyelséghez, a két nemzet kapcsolatának erősítéséhez hozzájárul. Ezért valósult meg az, hogy Csongrád megyében már három emlékmű őrzi azoknak a lengyel pilótáknak az emlékét, akik a Brit Királyi Légierőinél szolgáltak és a Varsói felkelésben való segítségnyújtásra igyekezve, repülés közben vesztették életüket. Az elnök elkötelezetten ápolja Csongrád megye és Łódz vajdaság több évtizedes együttműködését, barátságát. Az ő felterjesztésére lett lengyel díszpolgára is Csongrád megyének, Tadeus Kaczor személyében. Magyarország łódźi tiszteletbeli főkonzuljának ezzel az elismeréssel köszönte meg a megyei közgyűlés 2017-ben azt a három évtizedes önzetlen munkát, amit a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolásáért tett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.