Lemondott listás pozíciójáról Tóth Bertalan

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2019. február 16. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. MTI/Mónus Márton

Az MSZP-P listájának első helyére Tóth Bertalant választották februárban, második helyen pedig Ujhelyi Istvánt jelölte a pártszövetség.

Tóth vasárnap bejelentette: lemond listás pozíciójáról, a választmány dönt arról, ki kapja meg a pártok mandátumát. Így Ujhelyi István lehetőséget kaphat arra, hogy újabb EP-ciklusban dolgozhasson a szocialisták képviselőjeként.

Az MSZP valamivel több, mint az összes érvényes szavazat 6 százalékát gyűjtötte be, tehát országosan 227915-en voksoltak a szocialistákra. Korábban az exit pollok és a kiszivárgott részeredmények alapján Szanyi Tibor szintén azt nyilatkozta, ha ez a forgatókönyv valósul meg, újra kell tárgyalni, ki kapja meg a mandátumot.

Ez azt jelenti, hogy egy mandátumot tudhat magának a pártszövetség, melyben így lecsúszott az EP-képviselői székről Jávor Benedek, aki az Indexnek arról nyilatkozott, hogy állást keres. A korábbi képviselő a hírportálnak arról beszélt, hogy részben a saját, részben a teljes ellenzék vereségeként értékeli a vasárnapi eredményt,mert szerinte már önmagában az, hogy nem tudták megakadályozni a Fidesz mandátumnövekedését, már vereség.

“Egyelőre nem tudom megmondani, hogy hol és hogyan fogom folytatni, egyelőre szeretnék visszamenni a családomhoz és két és fél hónap után újra megismerkedni velük” – mondta Jávor.

Az eredmény ellenére azonban Tóth Bertalan nem jelentette be lemondását.

Előző sztori

Rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

Következő sztori

Az ANO kormánypárt nyert Csehországban

Legutóbbi hasonló cikkek