Lázár János: Meg kell védeni azokat, akik nem dohányoznak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár János, országgyűlési képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Csongrád Megyei Kormányhivatal által a Dohányzásmentes világnap alkalmából szervezett eseményen hívta fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Két évvel ezelőtt, ugyanezen a napon, május 31-én vált dohányzásmentes munkahellyé a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épülete. A világnap idei szlogenje: „Dohányzás vagy egészséges tüdő”, ezért a mostani akció keretében a tüdőben lévő szénmonoxid műszeres mérésére volt lehetőség a helyszínen, illetve prevenciós programok segítségével azt is szemléltették, hogyan fejti ki károsító hatását a szervezetre a dohányzás. A rendezvényen beszédet tartott Lázár János, országgyűlési képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

– Nagyon jó döntés volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről, hogy dohányzásmentessé vált – kezdte beszédét Lázár János. – Ez az itt dolgozó munkavállalók és az ügyfelek védelmében is fontos lépés volt – folytatta.

A képviselő fel hívta arra figyelmet, hogy Magyarországon a dohányzás évente 20-22 ezer ember életét követeli.

– Magyarországon a daganatos megbetegedések száma évente 50 ezerre tehető. Ebből legalább 13-15 ezer tüdődaganat, ami egyenes következménye a dohányzásnak. Azért küzdök, hogy a kormány és parlament többségét rávegyem, hogy folyamatosan próbálják visszaszorítani a dohányzást. Azok a lépések, amiket 2011 óta megtettünk a nem dohányzók védelmében, meghozták a kívánt eredményt.

Ma a társadalom kevesebb, mint 30 százaléka dohányzik, ez az arány tíz évvel ezelőtt közel volt a 40-hez

– fogalmazott Lázár.  Hozzátette, a kormányhivatal munkatársai a társadalmi felelősségvállalás jegyében egy-egy elküldött üzenettel, vagy éppen személyes motivációval bizonyíthatják mások számára, hogy az embernek kötelességük cselekedni a saját egészségük megőrzése érdekében.

Lázár a beszédében kitért a magyar egészségügy helyzetére is.

– Sok polgártársunk – párthovatartozástól függetlenül – elégedetlen a magyar egészségügy színvonalával. Valószínűleg sok igazság van abban, amit mondanak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak az államot vagy orvosokat, vagy a kórházakat kell számon kérnünk, hogy milyen állapotban vagyunk.

Kulcsfontosságú, hogy mi magunk mennyit teszünk a saját egészségünk megőrzéséért

– jelentette ki a politikus.

Hangsúlyozta, nem csak a betegek ellátását kellene profi módon megszervezni, de el kellene érni, hogy a társadalmi költségek egy része az egészség megőrzésére irányuljon.

– Ösztönözni kell az embereket, hogy foglalkozzanak a saját egészségükkel.

Szerencsére a fiatalok körében érdemi változás tapasztalható: többet mozognak és ügyelnek arra, hogy mit étkeznek és a dohányzás visszaszorításából is kiveszik a részüket

– mondta.

Lázár megemlítette, hogy évente 681 milliárd forintot költenek a magyar választópolgárok cigarettára. Az elmúlt évben összesen 8 milliárd szál cigarettát szívtak el a magyarok.

– A dohányzás iszonyatos pusztítást végez a magyar lakosságon.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy megvédjük azokat, akik nem dohányoznak.

Fontosnak tartom, hogy a munkahelyekről, játszóterekről, éttermekből, társasházakból, sőt a közösség minél több helyszínéről kiszorítottuk a dohányzást, ennek köszönhetően, ma sokkal jobb elmenni egy étterembe, mint tíz évvel ezelőtt – fogalmazott.

A képviselő kiemelte, örömtelinek tartja, hogy egy állami hivatal példát mutat és megpróbálja megvédeni azokat a munkavállalókat és ügyfeleket, akik nem cigarettáznak. Hozzátette, azokról sem szabad lemondani, akik dohányoznak.

Előző sztori

Erre készüljünk a hétvégén a megye határátkelőin

Következő sztori

Márki-Zay Péter már Gyurcsányéknak és a Momentumnak udvarol