Közélet

Lázár János: Meg kell védeni azokat, akik nem dohányoznak

Lázár János: Meg kell védeni azokat, akik nem dohányoznak

2019. május 31., péntek
Lázár János: Meg kell védeni azokat, akik nem dohányoznak

Lázár János, országgyűlési képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Csongrád Megyei Kormányhivatal által a Dohányzásmentes világnap alkalmából szervezett eseményen hívta fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Két évvel ezelőtt, ugyanezen a napon, május 31-én vált dohányzásmentes munkahellyé a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épülete. A világnap idei szlogenje: „Dohányzás vagy egészséges tüdő”, ezért a mostani akció keretében a tüdőben lévő szénmonoxid műszeres mérésére volt lehetőség a helyszínen, illetve prevenciós programok segítségével azt is szemléltették, hogyan fejti ki károsító hatását a szervezetre a dohányzás. A rendezvényen beszédet tartott Lázár János, országgyűlési képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. - Nagyon jó döntés volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről, hogy dohányzásmentessé vált – kezdte beszédét Lázár János. - Ez az itt dolgozó munkavállalók és az ügyfelek védelmében is fontos lépés volt – folytatta. A képviselő fel hívta arra figyelmet, hogy Magyarországon a dohányzás évente 20-22 ezer ember életét követeli. - Magyarországon a daganatos megbetegedések száma évente 50 ezerre tehető. Ebből legalább 13-15 ezer tüdődaganat, ami egyenes következménye a dohányzásnak. Azért küzdök, hogy a kormány és parlament többségét rávegyem, hogy folyamatosan próbálják visszaszorítani a dohányzást. Azok a lépések, amiket 2011 óta megtettünk a nem dohányzók védelmében, meghozták a kívánt eredményt.

Ma a társadalom kevesebb, mint 30 százaléka dohányzik, ez az arány tíz évvel ezelőtt közel volt a 40-hez

– fogalmazott Lázár. Hozzátette, a kormányhivatal munkatársai a társadalmi felelősségvállalás jegyében egy-egy elküldött üzenettel, vagy éppen személyes motivációval bizonyíthatják mások számára, hogy az embernek kötelességük cselekedni a saját egészségük megőrzése érdekében.

Lázár a beszédében kitért a magyar egészségügy helyzetére is. - Sok polgártársunk – párthovatartozástól függetlenül – elégedetlen a magyar egészségügy színvonalával. Valószínűleg sok igazság van abban, amit mondanak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak az államot vagy orvosokat, vagy a kórházakat kell számon kérnünk, hogy milyen állapotban vagyunk.

Kulcsfontosságú, hogy mi magunk mennyit teszünk a saját egészségünk megőrzéséért

– jelentette ki a politikus. Hangsúlyozta, nem csak a betegek ellátását kellene profi módon megszervezni, de el kellene érni, hogy a társadalmi költségek egy része az egészség megőrzésére irányuljon. - Ösztönözni kell az embereket, hogy foglalkozzanak a saját egészségükkel.

Szerencsére a fiatalok körében érdemi változás tapasztalható: többet mozognak és ügyelnek arra, hogy mit étkeznek és a dohányzás visszaszorításából is kiveszik a részüket

– mondta.

Lázár megemlítette, hogy évente 681 milliárd forintot költenek a magyar választópolgárok cigarettára. Az elmúlt évben összesen 8 milliárd szál cigarettát szívtak el a magyarok. - A dohányzás iszonyatos pusztítást végez a magyar lakosságon.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy megvédjük azokat, akik nem dohányoznak.

Fontosnak tartom, hogy a munkahelyekről, játszóterekről, éttermekből, társasházakból, sőt a közösség minél több helyszínéről kiszorítottuk a dohányzást, ennek köszönhetően, ma sokkal jobb elmenni egy étterembe, mint tíz évvel ezelőtt – fogalmazott. A képviselő kiemelte, örömtelinek tartja, hogy egy állami hivatal példát mutat és megpróbálja megvédeni azokat a munkavállalókat és ügyfeleket, akik nem cigarettáznak. Hozzátette, azokról sem szabad lemondani, akik dohányoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.