Közélet

Szegedi tévés kapott életműdíjat

Szegedi tévés kapott életműdíjat

2019. május 17., péntek
Szegedi tévés kapott életműdíjat

A helyi televízió olyan tájékoztatási és kulturális fórum, amely kellő frissességgel és megkívánt korrektséggel mutatja be a napi gondokat és örömöket, sugároz hírt a legfontosabb eseményekről - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által 10. alkalommal megszervezett Helyi Érték-díj gálán.

Fekete Péter felidézte, hogy a helyi televíziók az egyes régiók naprakész tájékoztatására jöttek létre, frissebben akár, mint a napi sajtó, de mindenképpen látványosabban, a személyes jelenlét érzetét keltve a városban, a környéken élőkben. Helyi értékekből - hírek, történések, fontos vagy érdekes fejlemények - mutatnak fel, egyben hoznak létre, értékeket a híradókban, a magazinokban, a kisfilmekben. Az államtitkár azt tanácsolta hallgatóságának, hogy továbbra is támogassák a tagtelevíziók munkáját szakmai, jogi, gazdálkodási javaslataikkal, útmutatásaikkal. Ápolják és tartsák harmonikus egyensúlyban kapcsolatukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, igyekezzenek hasznosnak maradni az óhatatlanul felmerülő konfliktusok elsimításában. Továbbra is nyújtsanak lehetőséget az országos és szakmai továbbképzések megszervezésében, lebonyolításában - járuljanak hozzá a helyi televíziózás szakmai fejlődéséhez, ami az országos televízió szempontjából sem elhanyagolható tényező, sőt, bizonyos szempontból meghatározó. Hiszen a helyi média-fórumokon sajátítják el a szakma alapvető fortélyait azok a fiatal szerkesztők, riporterek, operatőrök, vágók, akik azután országos szinten lesznek jelen a televíziózásban. Fekete Péter a gála alkalmából államtitkári dicsérő oklevelet adott át az egyesület számára, a nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és gyarapítása érdekében végzett, évtizedeken átívelő eredményes munkája elismeréseként. A díjátadó gála előtt Lovass Tibor, az egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület létszáma mára megközelíti a kilencvenet. A helyi médiumokat többek között azzal segítik, hogy tagjaik kedvezőbb feltételekkel tudnak közzétenni olyan információkat, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak.

Szólt arról is, hogy a médiahatóság tavaly 420 millió, idén pedig már félmilliárd forinttal támogatja a tagság híradós, és magazinműsor kategóriájába eső produkcióit. Az egyesület súlyával kapcsolatban kiemelte, hogy a tagok jelentős része több médiumban is érdekelt (rádió, elektronikus és print média), így méréseik szerint 8,1 millió potenciális nézővel, hallgatóval és olvasóval számolnak.

Az idei helyi érték pályázatukra a híradó, a magazinműsor és a dokumentumfilm kategóriákban közel 70 pályázat érkezett, s közülük választotta ki a szakmai zsűri a díjazottakat. A Gulyás István, Buglya Sándor és Kocsis Tibor alkotta zsűri a Nyíregyházi Televízió híradóját találta legjobbnak. A második helyen a Miskolc TV Miskolc Ma című híradója végzett, a harmadik legjobb híradót a Zalaegerszegi Televízió készítette. A tematikus magazinok között a fővárosi City TV Városmesék című műsora érdemelte ki a fődíjat. A második a Győr+ TV: Gázfröccs című autós magazinja lett, míg a harmadik helyet a

SzegedTV

Szabad száj című közéleti magazinja érdemelte ki. A zsűri a legjobb egész filmnek járó díjat a Médiacentrum Debrecennek adta a Kárpátaljai vértanuk - illegális egyház című alkotásért. A második helyen a Makói városi televízió végzett Az elveszett napló című filmjével. A harmadik helyezést a Telepaks TV Irodalmi, emberi tájak Tolna megyében című filmje érdemelte ki. Helyi Televíziók Országos Egyesülete

Fischer Gábort, a SzegedTV

műszaki vezetőjét tüntette ki életműdíjjal.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.