Kultúra

Életműdíjat kapott Fekete Gizi

Életműdíjat kapott Fekete Gizi

2019. május 25., szombat
Életműdíjat kapott Fekete Gizi

Huszonegyedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Fekete Gizi lett.

Fekete Gizi színészi pályáját a főiskola elvégzését követően Kaposvárott kezdte 1976-ban, majd a következő évben Szegedre szerződött. 1982-től nyolc esztendőn át Zalaegerszegen dolgozott, 1990-ben visszatért a Tisza-parti városba, ahol 2014-ben a társulat örökös tagja lett. 1985-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal, 1998-ban Domján Edit-díjjal tüntették ki. Alakításaiért a közönség ötször szavazta meg neki a Dömötör-díjat. A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Balogh Margit öltöztető kapta. A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Borovics Tamás kapta a Virágot Algernonnak című színműben Charlie Gordon megformálásáért. A darab színpadra állításáért a legjobb rendezőnek járó díjat Horgas Ádám vehette át. A legjobb női színészi alakításért járó elismerést Ágoston Katalin nyerte el, a Valahol Európában nyújtott alakításáért, melyben Suhanc szerepében láthatta a közönség. A produkció alkotói közül a legjobb látványtervezőnek járó elismerést Árvai György érdemelte ki. Az év művészeti teljesítményéért járó díjat pedig a darab gyermekszereplőinek ítélte oda a kuratórium. A legjobb opera-énekesnőnek az évadban Horák Renátát választották a Figaro házassága Susannájaként nyújtott alakításáért. A gyermekközönség díját is ő vehette át a Szaffi meseoperett címszerepéért. A legjobb operaénekesnek járó elismerést kapta Szélpál Szilveszter, őt Donizetti Bolondokháza című operájának Eustachiójaként díjazták. A legjobb táncos az idén Baranyai Krisztián lett (Szentivánéji álom), Bujdosó Nóra munkáját pedig a darab jelmeztervezőjeként ismerték el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.