Sport

Egy meccsel közelebb az élvonalban maradáshoz a Szedeák

Egy meccsel közelebb az élvonalban maradáshoz a Szedeák

2019. május 18., szombat
Egy meccsel közelebb az élvonalban maradáshoz a Szedeák

Habár az elején elhúzott a Naturtex-SZTE-Szedeák, apránként felzárkózott a TF Budapest a férfi kosárlabda NB I. A csoportjának play-out párharcában. A kiesés elkerüléséért játszott párharcon Marko Boltics dupladuplája, valamint Wirth és Ponjavics szenzációs első félidei teljesítménye kellett a sikerhez és a hazai pálya előnyének megtartásához.

A hazaiak Ponjavics triplájával megszerezték a vezetést rögtön az elején, eközben védekezésben egész pályás letámadásban fárasztották a fővárosiakat. Ennek ellenére Krnjajski a hármas mögül szerezte a budapestiek első kosarát. Ezzel együtt az első játékrészt kicsit megilletődve játszották a csapatok, sok passzba nyúltak bele mindkét térfélen, az első négy percben pedig két lépéshibát is befújtak a TF játékosain. Az első negyed legszebb jelenete Juhos Levente zsákolása azután, hogy megszerezte a labdát. Egy perccel később Ponjavics hiába rázta le elegáns mozdulattal Mclane-t, nem bírta bedobni a kijátszott ziccert. Hat perccel a feldobást követően 9-16-os állásnál a hazaiak vezetőedzője, Andjelko Mandics időt kért, nem véletlenül, hiszen védekezésben többször hatástalannak bizonyultak játékosai.

Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen ezt követően védekezésben kiharcolták, hogy lejárjon a budapestiek támadóideje a soron következő támadásukban, utána pedig labdát szereztek.

Támadásban Ponjavics betörése után személyivel együtt sikerült kosarat dobnia, ezt követően a büntetőt is értékesítette. Végül Juhos triplájával a szegediek rohama 10-3-ra alakult a negyed végére, 19-19-es állásnál szólalt meg a játékrész végét jelző duda. A második negyedre is kitartott a lendület, gyorsan összepakolt négy pontot Boltics és Ponjavics. A légiósok parádéját Krapic egy triplával tartotta fent, Wirth Ádám pedig hét pontra növelte a Szedeák előnyét egy újabb hármassal. Wirth ezután betörésből volt eredményes.

A hátvéd ezután megállíthatatlannak bizonyult a második periódusban, először negyedbéli második triplájával tizenkét pontosra, majd Boltics labdaszerzése után ziccerből szerzett pontokat. Az Újszegedi Sportcsarnok szinte felrobbant, mikor fél perccel közeli kosara után bevágott még egy triplát, hogy 17 ponttal húzzon el csapata.

Ezen a ponton úgy tűnt, a TF teljesen összeesett, hiszen védekezésben és támadásban is a Szedeák akarata érvényesült. Azon a ponton, mikor kivál, 60 százalékos mutatóval dobtak a szegediek mezőnyből, beálltak a fiatal játékosok is. Kerpel-Fronius Gáspár hamar észrevetette magát egy Sulovicsnak kiosztott gólpasszal. A csapatok 46–33-as állásnál fordulhattak a félidőben. Míg a fővárosiak magukat félig az öltözőben hagyva kezdték a félidőt, a Szedeák ugyanazzal a lendülettel folytatta a játékot: előbb Sulovics dobott középtávolit a támadóidő lejártakor, utána Boltics vágott be egy hármast.

A harmadik negyedben a korábbinál is fizikálisabb játékra váltottak a csapatok, a játékvezetők pedig mintha kezdték volna elveszíteni az irányítást a meccs fölött.

Három perccel a negyed vége előtt 10 pontra zárkóztak fel a budapestiek, a játék képének pedig nem tett jót az, hogy rengeteg szabálytalansággal játszott mindkét fél. A negyed utolsó három percében Clark került főszerepbe, az amerikai légiós ugyanis egységnyi idő alatt többször söpörte a parkettet, mint a Rolba a Szabadkai úton a műjégpályát, így Bolticsnak egyszer földön fekve a lábához, támadásban pedig a karjához nyúlt. Az irányító válaszul négy büntetőből hármat váltott pontokra. A bírók a negyed utolsó előtti szegedi támadásában érthetetlen támadó faultot fújtak Kerpel-Froniusra – ha a Pick játszana a csarnokban, biztosan harsogna a hülye vagy. Az utolsó játékrész kezdete előtt 65–53-ra alakult az állás. Hosszú idő után először 68–60-nál került tíz pontnál közelebbre a TF Beák Gábor triplája után, ezt követően pedig Clark harcolt ki bravúros palánk alatti mozdulatsorból szerzett kosarához egy büntetőt, így hét és fél perccel a vége előtt 5 ponttal vezetett csak a Szedeák. Hat perccel a meccs vége előtt Beák kipontozódott, de nélküle is négy pontra közelítette meg a Szedeákot a TF. A holtpontról Boltics közeli kosarával tért vissza a Szedeák, a Clark ellen kiharcolt büntetőt is értékesítette, így nyolc pontra nőtt a hazaiak előnye. A következő labdabirtoklásban hiába harcolta ki a kanadai Bergstedt Sulovics ötödik faultját, az első dobását kihagyta a vonalról. Ezt követően ameccs végeredménye 81–73-ra alakult, így a két győzelemig tartó play-out párharcban 1–0-ra vezet a Naturtex-SZTE-Szedeák. A play-out második mérkőzését Budapesten játsszák szerdán.

Kiemelt képünk archív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.