/

Változatlanul folyik a munka az ELI-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márciusban új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont életében- írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az ELI-ALPS kutatóközpont, reagálva a hétfőn, az index.hu-n megjelentekre.Az index.hu hétfőn, saját értesüléseire hivatkozva írta, hogy tiltakozásul lemondott a magyar kutatásfejlesztés ékkövének számító szegedi lézerközpont nemzetközi boardjának három nagy tekintélyű tagja, miután a magyar kormány a tudományos életet megkerülve politikai döntést hozott egy 20 milliárdos gigaprojektről, és tudós helyett banki embert tettek meg az ELI élére.

A kutatóközpontot megkerestük, hogy reagáljon a fenti állításokra. Az elküldött közleményükben hangsúlyozzák, hogy márciusban új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS életében. Az elmúlt években felépült maga a kutatóközpont, a következő időszakban azonban az ELI-t fel kell tölteni tartalommal,

vagyis élő és működő tudományos platformmá kell tenni. Ehhez az új kihíváshoz választott új menedzsert a tulajdonos.

A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont egy nyitott „user platform”, ami azt jelenti, hogy tudományos kutatások lebonyolításában segít. Jelenleg az ehhez szükséges technikai feltételek megteremtése zajlik, folyik a lézerek beüzemelése, valamint a kiegészítő épületgépészeti munkálatok. 2017 novemberében megkezdődtek a kísérletek is a már beüzemelt lézerekkel nemzetközi kutatócsoportok részvételével, azonban

a rendszert folyamatosan tökéletesíteni kell, a kihasználtságot pedig emelni. Ezzel a feladattal bízta meg Jakab Lászlót a tulajdonos.

A tulajdonos elvárása, hogy az új, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vezető ezt a munkát menedzselje és a szervezetet a következő kutatási időszakra felkészítse. Jakab László nem kutatóként, hanem menedzserként támogatja az ELI-ben folyó kutatói munkát, ahogyan a korábbi vezető, Lehrner Lóránt is tette. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő kettős vezetés – tudományos és menedzseri – lehetővé teszi, hogy az ELI hosszú távon jól működő kutatási platformmá váljon. A jelenlegi megbízott tudományos vezető prof. Varjú Katalin, aki az attoszekundumos lézerfizika nemzetközileg elismert szaktekintélye.

Minden tevékenység az eredeti tudományos terveknek megfelelően halad, amit a tudományos tanácsadói testület (SAC) is hivatalosan megerősített.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy menedzsmentváltáskor bevett eljárás, hogy teljes (pénzügyi, műszaki és tudományos) átvilágítás történik, amelyben Krausz Ferenc világhírű magyar fizikus is részt vesz, aki a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. Az ELI munkáját mindezek mellett egy tudományos tanácsadó testület is támogatja, a Scientific Advisory Committee (SAC), amelynek véleményét, javaslatait és szakmai értékelését a menedzsment messzemenőkig figyelembe veszi. A testület tagjai között szinte minden évben van változás, a lemondók helyett új tagokat választanak. Mivel az ELI-ALPS működésében semmiféle stratégiai váltás nem történt, az átvilágítás is éppen indulóban van, ezért a testületből most távozó három fő döntése mögött szakmai szempontok helyett más megfontolások állhatnak.

A kutatóintézet hosszú távú célja továbbra is az innovációs és kutatási kapacitások hatékonyabb, eredményesebb felhasználása.

Előző sztori

Tóth Péter “egy áruló, aki eladta a Jobbikot”!

Következő sztori

Fidelitas szembesítette Ujhelyit, aki válaszok helyett inkább betámadta a fiatalokat