Közélet

Változatlanul folyik a munka az ELI-ben

Változatlanul folyik a munka az ELI-ben

2019. április 9., kedd
Változatlanul folyik a munka az ELI-ben

Márciusban új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont életében- írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az ELI-ALPS kutatóközpont, reagálva a hétfőn, az index.hu-n megjelentekre.

Az index.hu hétfőn, saját értesüléseire hivatkozva írta, hogy tiltakozásul lemondott a magyar kutatásfejlesztés ékkövének számító szegedi lézerközpont nemzetközi boardjának három nagy tekintélyű tagja, miután a magyar kormány a tudományos életet megkerülve politikai döntést hozott egy 20 milliárdos gigaprojektről, és tudós helyett banki embert tettek meg az ELI élére. A kutatóközpontot megkerestük, hogy reagáljon a fenti állításokra. Az elküldött közleményükben hangsúlyozzák, hogy márciusban új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS életében. Az elmúlt években felépült maga a kutatóközpont, a következő időszakban azonban az ELI-t fel kell tölteni tartalommal,

vagyis élő és működő tudományos platformmá kell tenni. Ehhez az új kihíváshoz választott új menedzsert a tulajdonos.

A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont egy nyitott „user platform”, ami azt jelenti, hogy tudományos kutatások lebonyolításában segít. Jelenleg az ehhez szükséges technikai feltételek megteremtése zajlik, folyik a lézerek beüzemelése, valamint a kiegészítő épületgépészeti munkálatok. 2017 novemberében megkezdődtek a kísérletek is a már beüzemelt lézerekkel nemzetközi kutatócsoportok részvételével, azonban

a rendszert folyamatosan tökéletesíteni kell, a kihasználtságot pedig emelni. Ezzel a feladattal bízta meg Jakab Lászlót a tulajdonos.

A tulajdonos elvárása, hogy az új, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vezető ezt a munkát menedzselje és a szervezetet a következő kutatási időszakra felkészítse. Jakab László nem kutatóként, hanem menedzserként támogatja az ELI-ben folyó kutatói munkát, ahogyan a korábbi vezető, Lehrner Lóránt is tette. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő kettős vezetés – tudományos és menedzseri – lehetővé teszi, hogy az ELI hosszú távon jól működő kutatási platformmá váljon. A jelenlegi megbízott tudományos vezető prof. Varjú Katalin, aki az attoszekundumos lézerfizika nemzetközileg elismert szaktekintélye.

Minden tevékenység az eredeti tudományos terveknek megfelelően halad, amit a tudományos tanácsadói testület (SAC) is hivatalosan megerősített.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy menedzsmentváltáskor bevett eljárás, hogy teljes (pénzügyi, műszaki és tudományos) átvilágítás történik, amelyben Krausz Ferenc világhírű magyar fizikus is részt vesz, aki a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. Az ELI munkáját mindezek mellett egy tudományos tanácsadó testület is támogatja, a Scientific Advisory Committee (SAC), amelynek véleményét, javaslatait és szakmai értékelését a menedzsment messzemenőkig figyelembe veszi. A testület tagjai között szinte minden évben van változás, a lemondók helyett új tagokat választanak. Mivel az ELI-ALPS működésében semmiféle stratégiai váltás nem történt, az átvilágítás is éppen indulóban van, ezért a testületből most távozó három fő döntése mögött szakmai szempontok helyett más megfontolások állhatnak.

A kutatóintézet hosszú távú célja továbbra is az innovációs és kutatási kapacitások hatékonyabb, eredményesebb felhasználása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.