Írjon nekünk

Hírzóna

Több mint 7800 tonna füstölt áru fogy húsvét idején

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Több mint 7800 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke eléri a 13 milliárd forintot – mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-nek a GfK Háztartáspanel adataira hivatkozva.

Az ügyvezető titkár hozzátette, hogy ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,6 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. Egyre többször vesz a lakosság minőségi termékeket, ugyanakkor a háztartások egyre kisebbek, ezért  egyre kisebb mennyiséget vásárolnak.

A GfK Háztartáspanel adatai alapján a sonka és egyéb főtt-füstölt hús átlagára ára tavaly márciusban kilogrammonként 1643 forint, az azt megelőző év húsvéti időszakában 1546 forint volt – tette hozzá.

A húsvéti sonkák főbb típusait ismertetve elmondta, hogy a parasztsonka (egész) csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, a termék hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Az ügyvezető titkár kiemelte, hogy a hús “bizalmi” termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, akiben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vásárláskor mindenki ellenőrizze a termék szavatossági idejét. Mindezek mellett javasolja, hogy figyeljenek a termék külseje és színe mellett a címkén található információkra, valamint az azon található ovális állatorvosi pecsétre, amely jelöli az üzemet, ahol az utolsó feldolgozási folyamat zajlott – jegyezte meg.

(MTI)

 

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Állatkertek éjszakája: itt a részletes szegedi program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden lesz, ami Afrika!

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegeden 11 százalékkal emelkedtek az albérletárak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Komolyabb drágulással egyelőre nem kell számolni, mivel komoly mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra.

Tovább olvasom

Baleset

Árokba borult egy autó Szentes közelében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A balesetben egy ember megsérült.

Tovább olvasom

Aktuál