Szabó Tünde: túlmutat a Maty-ér beruházás a kajak-kenu világbajnokságon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sportért felelős államtitkár szerint a sportlétesítmények korszerűsítésével érhető el, hogy a nemzetközi igények mellett a szabadidősport igényeit is ki lehessen elégíteni. Szabó Tünde szerint ez és a sport stratégiai ágazatának válása miatt volt szükség a Szegedi Olimpiai Központ fejlesztésére.

“Természetesen a beruházás túlmutat azon, hogy itt nyáron kajak-kenu világbajnokság lesz. A kivitelezők rendkívül nagy munkát folytatnak, hiszen július végére átadják ezt a nagyberuházást, melynek eredményeként teljes egészében ki tudjuk szolgálni a kajak-kenu sportágat” – mondta Szabó Tünde.

“Emellett a szabadidősportnak is helyszínt adunk. Fontos, hogy a sportlétesítményeket úgy építsük, hogy egyfajta multifunkcionális közeget is tudjunk adni, illetve a médiát ki tudjuk szolgálni, emellett a hazánkba érkező turistákat, a sportszerető közönséget és a hazait is. Nekik épült a híd, amely során közelebb hozzuk a versenyzőkhöz őket. Ezáltal még jobb közvetítéséket, még jobb helyszíneket és még jobban bejárható létesítményt tudunk biztosítani. Örülünk, hogy egy ilyen döntés született a magyar kormány részéről, amely

ténylegesen azt fogja biztosítani, hogy a magyar kajakkenu a későbbiekben is eredményes legyen, a múlt eredményeihez, valamint a jelen bajnokaihoz egy méltó létesítményt tudjunk átadni” – mondta.

2010-ben amikor a kormány a sportot stratégiai ágazattá nyilvánította. “Az volt a fő célunk, hogy 2020-ra minden sportág hazánkba tudja hozni a legnagyobb sporteseményeit. Magyarországon már voltak világbajnokságok a sportágban 1998-ban, 2006-ban és 2011-ben is, de olyan gyorsan fejlődik a sportág nemzetközi, valamint a média igénye, hogy ezt követni kell. Ha nem követjük, akkor ezt az eredményességet nem lehet megtartani.

Ezáltal tényleg azt tudjuk biztosítani, hogy egy rendkívül magas színvonalú világbajnokságnak tudunk helyet szolgáltatni, a nemzetközi szövetség pedig örömmel adja nekünk a különböző nagy eseményeit.

Minden évben hozunk nagy-nagy eseményeket ebben a sportágban, de most már azért minden sportág jeleskedik a nagy eseményei között. Ehhez sportlétesítmény fejlesztésekre van szükség, a Szegedi Olimpiai Központot is fejleszteni kellett ezért” – számolt be az államtitkár.

Az olimpiai központ úgy lesz kialakítva, hogy minden nagy eseménynek megfeleljen. “Fontos, hogy a sportágakat és a szabadidősportot is kiszolgáljuk, hiszen az élsportolóink, az utánpótlás-nevelésben résztvevők példaképek. Miattuk több ezren kezdenek el sportolni, több százezren kezdenek el mozgás gazdagon élni. Ehhez hozzá tudunk járulni az élsporttal. A gyermekeink nem a laptopokat és az okostelefonokat nyomkodják, hanem tényleg lemennek egy olyan közösségbe és létesítménybe, ahol jó lenni, biztonságban vannak. Ha az egészségükre tudunk figyelni, akkor már megérte, hiszen ehhez az egyetlen eszköz a kezünkben a sport” – fejtette ki Szabó Tünde.

Duatlon és triatlon jöhet a Maty-éren

Friss levegő, gyönyörű környezet és modern infrastruktúra vár ránk – így jellemezte a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke, Süli András a Maty-éri evezős pálya korszerűsítését és felújítását. “A szabadidősport ebből csakis profitálhat, és nem csak az evezős, illetve kajak-kenu sportágaknak lesz multifunkcionális a létesítmény. Az új adottságoknak köszönhetően még színesebbé lehet tenni akár egy futó, vagy kerékpárversenyt és a nyíltvizi úszást is. Régi terveink között szerepel a duatlon, illetve triatlon amatőr versenyek népszerűsítése és támogatása, melyek megrendezésére kiváló helyszín lesz a Maty-éri centrum, nem beszélve más szabadidős programok és közösség építő, illetve egészségfejlesztő sporttáborok megszervezéséről” – tette hozzá Süli András.

Előző sztori

Egy-két héten belül elkészülnek a falusi csok részletszabályai

Következő sztori

A listát állító pártok hárommillió forintért juthatnak a választók adataihoz