Közélet

Ritka, védett halakat telepítettek a Tiszába

Ritka, védett halakat telepítettek a Tiszába

2019. április 28., vasárnap
Ritka, védett halakat telepítettek a Tiszába

Tizenötezer darab előnevelt kecsegeivadékot telepített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a Tisza hódmezővásárhelyi szakaszánál.

E különleges porcos halfaj egykoron gyakori volt a Tisza vízrendszerében, napjainkban azonban a folyószabályozás negatív hatásai és az elmúlt emberi hatások miatt erősen megfogyatkozott az állománya.

Kecsegeivadék telepítése a Tisza hódmezővásárhelyi szakaszánál 2019. április 25-én (fotó: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége Facebook-oldala)

Célzott horgászata a magyar folyószakaszokon 2014 óta tiltott, a véletlen kifogott és megtartott egyed komoly halvédelmi bírságot vonhat maga után.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége– a Kecsege Program keretén belül– minden évben korosztályonként több ezer darab kecsegét enged ki a Csongrád megyei folyószakaszon, bízva a kihelyezések állományerősítő hatásában. A legutóbbi telepítésre április 25-én került sor.

A magyar országos rekordlist

a alapján hazánkban a legnagyobb kecsegét – egy közel nyolc kilogrammos példányt– 2002-ben fogták ki. A sugarasúszójú halat 2015-ben az év halának választották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.