Ritka, védett halakat telepítettek a Tiszába

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kecsegetelepítés a Tisza hódmezővásárhelyi szakaszánál 2019. április 25-én (fotó: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége Facebook-oldala)

Tizenötezer darab előnevelt kecsegeivadékot telepített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a Tisza hódmezővásárhelyi szakaszánál.

E különleges porcos halfaj egykoron gyakori volt a Tisza vízrendszerében, napjainkban azonban a folyószabályozás negatív hatásai és az elmúlt emberi hatások miatt erősen megfogyatkozott az állománya.

Kecsegeivadék telepítése a Tisza hódmezővásárhelyi szakaszánál 2019. április 25-én (fotó: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége Facebook-oldala)

Célzott horgászata a magyar folyószakaszokon 2014 óta tiltott, a véletlen kifogott és megtartott egyed komoly halvédelmi bírságot vonhat maga után.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége – a Kecsege Program keretén belül – minden évben korosztályonként több ezer darab kecsegét enged ki a Csongrád megyei folyószakaszon, bízva a kihelyezések állományerősítő hatásában. A legutóbbi telepítésre április 25-én került sor.

A magyar országos rekordlista alapján hazánkban a legnagyobb kecsegét – egy közel nyolc kilogrammos példányt – 2002-ben fogták ki. A sugarasúszójú halat 2015-ben az év halának választották.

Előző sztori

Szolgálaton kívüli rendőr kapta el a tolvajt

Következő sztori

Sikerült hatástalanítani a Bozsik Stadionnál talált bombát