Kultúra

Mi magyarok meghalni is szépen tudunk!

Mi magyarok meghalni is szépen tudunk!

2019. április 6., szombat
Mi magyarok meghalni is szépen tudunk!

A nagy háború magyar hőseiről írt könyvet Zetényi Csukás Ferenc, amit pénteken, a Megyeházán mutattak be. A könyvben az első világháborúban harcoló katonák történetei elevenednek meg, példát mutatva a mai fiataloknak.

Mind a férfiak, mind a nők átélték a veszteség fájdalmát az I. világháború alatt. A férfiaknak el kellett menni, és sajnos sokszor meg is kellett halni a harcokban. A nők pedig elvesztették a férjüket, az apjukat, vagy akár a fiaikat a csatákban.

„Ez a könyv olyan katonák sztorijairól szól, akik részt vettek az I. Világháborúban. Direkt úgy állítottuk össze a történeteket, hogy van, ami halállal, van, ami kitüntetéssel ért véget. Hiánypótló mű ez a könyv, nem a múltba megyünk vissza, hanem megmutatjuk a mostani generációnak, hogy milyen volt a múlt.” – meséli a könyvbemutatón az alkotó.

Az 1914-es I. Világháború 105 éve tört ki, ez volt az egyik apropója a könyv létrehozásának. Ez már a 10. könyv a kiadóval közösen, és a munkáról elárulták, hogy soha egy hangos szó nem hangzott el közöttük. Fekete Róbert a kiadó vezetője elmondta, mind a kettejük családjában vannak olyan felmenők, akik részt vettek a harcokban, így saját élményeik is fűződnek a háborúhoz.

A könyvben szereplő katonák között nem tettek különbséget, sem rangban, sem abban, hogy milyen vallásúak. A hősök között szerepel tiszt, parancsnok, közlegény, de van közöttük zsidó, osztrák, cseh, és magyar is. A cél az volt, hogy ezeknek a hős katonáknak állítsanak emléket.

„Nem lehet kiemelni olyan történetet, ami miatt el kell olvasni a könyvet. Azonban Horthy Szabolcs huszár története nagyon érdekes, ő is életét adta a hazájáért. Neki még elő leszármazottja is megtisztelte a köny bemutatót, Horthy Csaba, aki nagyon hasonlít katona felmenőjére.” – említ meg egy érdekességet Zetényi Csukás Ferenc.

A könyvel az alkotó és a kiadó is azt szerette volna elérni, hogy legyen értékrendjük a mostani fiataloknak, és lássák, hogy régebben meg is kellett halni a hazáért, az üzenete a kötetnek az, hogy a fiatalok tiszteljék a múltjukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.