Kultúra

Hangos Bibliát olvashat ön is – 1600 önkéntes segítségével készül el a Szentírás hangoskönyv változata

Hangos Bibliát olvashat ön is – 1600 önkéntes segítségével készül el a Szentírás hangoskönyv változata

2019. április 24., szerda
Hangos Bibliát olvashat ön is – 1600 önkéntes segítségével készül el a Szentírás hangoskönyv változata

Kézzel írott Bibliát már készítettek, most a Szentírás hangos könyvként való felvételét tűzte ki célul maga elé a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia. A 2016-ban indult kezdeményezésben az Újszövetség szövegét már 500 felolvasó közreműködésével felvették, most az Ószövetséget rögzítenék ilyen módon.

"Amit egy könyvben leírnak, az halott tudás. Akkor kel életre, mikor valaki azt a könyvet kinyitja" – mondta Benyik György plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia (SZNBK) igazgatója. Benyik vezetésével korábban kézzel írt Bibliát készítettek el 5000 önkéntes segítségével, melyet a 2015 októberében adtak át Ferenc pápának. Az elkészült öt kötetet Habsburg Eduárd vatikáni nagykövet közbenjárására a Collegium Germanicum, valamint a Vatikáni könyvtár különleges könyvek osztályán helyezték el.

Most folytatnák azt a vállalkozást, melynek ötletét a pillanat szülte. "Ha már kimondtam, akkor meg kellett csinálni" – idézte fel a plébános. Három éve az Újszövetséget vették fel, a szöveget 500-an olvasták fel. Most pedig az Ószövetség következik, melyhez legalább 1641 felolvasóra van szükség. Így körülbelül 3 perces hanganyagokat várnak az önkéntesektől, akik nem minden esetben hívők – hangsúlyozta korábbi tapasztalatok alapján Benyik. "Érdekes, hogy a kézzel írott Biblia elkészítésekor 50 százalék volt azoknak a száma, akik vallásosak. Az önkéntesek másik fele nem tartja magát vallásosnak, valaki még csak megkeresztelve sincs, pusztán az érdekesség kedvéért vállalták, hogy lemásolják a Biblia szövegét" – árulta el. A hangfelvételek kezelése további energiát ölel majd fel, ezt a feladatot Zólyomi Norbert hitoktató vállalta magára. Az SZNBK Kiss-Rigó László püspökkel, illetve Kondé Lajos pasztorális helynökkel közreműködve várja a felvételeket másodpercenként legalább 192 kilobites minőségben. "Fontos, hogy a szöveg ne törjön meg" – mondta Zólyomi. A három perces felvételek körülbelül 15-20 verset jelentenek a Biblia Szent István Társulat kiadásában, mely a szentiras.hu-n érhető el. "Ha a három perc körüli időtartam megvan, akkor a felvétel végén kérnénk, hogy a felolvasó a nevét és a települést is mondja be" – mondta.

A kezdeményezés azonban nemcsak a Szentírás hangoskönyvként való rögzítése szempontjából értékes, hanem a tájszólások megőrzése miatt is. "Arra kérnénk mindenkit, hogy ne fogják magukat vissza, hiszen hamarosan megszűnhetnek a tájszólások, érdemes így is megőrizni őket" – jelentette ki Benyik. Legalább 12 városban szerveznek hangrögzítő csoportokat is. Ezek közül a szegedi a Dugonics téri Katolikus házban várja az érdeklődőket április 30-tól keddenként 16 és 18 óra között előzetes regisztrációt követően. A program szeptember 29-én, a Szentírás vasárnapján ér véget. A végtermék, mely egy nagyjából 10 gigabájt méretű hangfájl lesz, az SZNBK weboldalán érhető majd el, valamint pendrive-on terjeszthetik. A Vatikán a Szentírás éve alkalmából végzett kutatást, melyből kiderült, hogy a hívők mindössze 1 százaléka olvassa a Bibliát, további 10 százalék pedig hallgatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.