Hírzóna

Finisébe ért az ajánlásgyűjtés, még tucatnyi párt van versenyben

Finisébe ért az ajánlásgyűjtés, még tucatnyi párt van versenyben

2019. április 21., vasárnap
Finisébe ért az ajánlásgyűjtés, még tucatnyi párt van versenyben

Már csak valamivel több mint két napjuk maradt a pártoknak arra, hogy összegyűjtsék a májusi európai parlamenti (EP-) választásra az induláshoz szükséges legalább 20 ezer érvényes ajánlást; tucatnyi szervezet folytat még aláírásgyűjtést országszerte azért, hogy felkerülhessen a szavazólapra.

Bár a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 25 pártot vett nyilvántartásba, közülük csak 22 párt, illetve pártszövetség kérte ki az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a támogató ajánlások gyűjtéséhez. Közülük hét - a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK - már leadta a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, és az NVB már nyilvántartásba is vette a listájukat, így ezek biztosan szerepelnek majd a szavazólapon. Az NVB által a választásra nyilvántartásba vett pártok közül több is bejelentette, hogy mégsem indul a választáson, így tucatnyi párt maradt versenyben, amelyek aktivistái még dolgoznak azért, hogy kedd délután 16 óráig, a határidő lejártáig összegyűjtsék és leadják a listaállításhoz - és így a szavazólapra kerüléshez szükséges - 20 ezer érvényes ajánlást. A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a Nemzeti Választási Bizottság már nem fogadhatja el. Az ajánlásokat a bizottság mellett működő NVI-nek kell ellenőriznie. Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. Tilos ajánlást gyűjteni az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzés közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, egészségügyi szolgáltató helyiségeiben, továbbá a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen (például áruházi parkolóban). A választóknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő ember nevét és aláírását. A pártok számára pedig fontos, hogy az ajánlást gyűjtő pontosan adja meg az adatait, mert ha azok hibásak (például elírja a személyi azonosítóját), akkor az ajánlóíven szereplő összes ajánlás érvénytelen. A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként ezer forint bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az öt évvel ezelőtti EP-választáson a pártokat összesen 92 millió forintra bírságolták az időben le nem adott ajánlóívek miatt. MTI (Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.