Közélet

Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden I.

Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden I.

2019. április 2., kedd
Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden I.

Vas megyei függetlenség Fidesz-támogatással, majd gyors MSZP-tagság, fiatal baloldali megyei elnökösködés, aztán Gyurcsány szegedi DK-s szövetségese, az őszödi beszéd kiszivárgásának állítólagos tanúja, és innen ismét független szegedi civilség - az alig 36 éves Szabó Bálint jogász a létező összes politikai oldalt megjárta már, köpönyegből szabályos ruhatára lehet otthon. A SZEVIÉP-károsultak felkent képviselőjének szegedi tevékenységében egyetlen közös momentum az, hogy a mai napig tisztázatlan a viszonya Botka László polgármesterrel.

Szabó Bálintban és Vona Gáborban, a Jobbik egykori elnökében az a közös, hogy egykor mindketten kereskedelmi ügynökként kezdték pályafutásukat. Szabó porszívókkal házalt, Vona pedig liftügynökként kezdte karrierjét. Mindkét közéleti szereplő ugyanazon a sajátos politikai metamorfózison esett át: Vona előbb Fidesz-közeli, majd másfél évtizedes szélsőjobboldali, antiszemita politizálás után ismerte fel magában a néppárti demokratát, Szabó pedig előbb szintén a Fidesz támogatásával kezdte a politizálást, hogy később Gyurcsány feleségének, Dobrev Klárának a hívó szavára azonnal MSZP-s potentáttá váljon. Innen erednek első konfliktusai is Vas megyében, ahol máig homályos és tisztázatlan szocialista belharcok, fiktív tagok beléptetése és párton belüli hatalmi kavarások miatt Szabó elhagyni kényszerült szülőföldjét, hogy immár Szegeden boldogítsa a közönséget, hátrahagyva a vasi megyeszékhelyt a milliárdos adócsalással vádolt, Gyurcsány és Botka közös ügyvédjeként hírnevet szerzett Czeglédy Csabának. Nem tartom magam botrányhősnek – mondta 2013-ban a Délmagyarnak Szabó. Az 1982-es születésű Szabó a családjával előbb Bükön, később pedig Csepregen élt. Gimnáziumát a híres pannonhalmi bencéseknél végezte, aztán a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán tanult. 2002-ben fideszes támogatással, de független jelöltként indult Csepreg polgármesteri székéért. Hat százalékkal kikapott, azonban a képviselő-testületbe bejutott.

2003: Dobrev hívó szavára belépett az MSZP-be

Hiába fideszes támogatással indult Csepreg független polgármestereként 2002-ben, majd lett Csepregen képviselő, Szabó 2003-ban Gyurcsány feleségének, Dobrav Klárának az invitálására belépett az akkor kormányzó MSZP-be, és ott hirtelen villámkarriert futott be: gyorsan a Fibisz, vagyis a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke lett. Egy év elteltével azonban kizárták az MSZP-ből: az indoklás szerint helyi roma vezetők tájékozatták a pártvezetést, pénzért cserébe Szabó fiktív fantomtagokat toborzott a szocialista pártba. Czeglédy Csaba visszaemlékezései szerint Hagyó Miklós, Tóth Csaba, és Zuschlag János fölkérésére. Szabó ekkor rágalmazás miatt feljelentést tett, bírósághoz fordult, és később azt is állította, az egyik tárgyalás után megtámadták, megverték és egy partfisnyéllel megerőszakolták. A bíróság később jogerősen kimondta, nem történt rágalmazás.

2006: kiszállás a pártpolitikából, költözés Szegedre

Szegedi karrierjét porszívóügynökként kezdte a jogász Szabó, később létrehozta a követeléskezeléssel foglalkozó egyszemélyes cégét, a Likvid Kontroll Kft-t, mely ellen nemrégiben feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A Heti Válasznak akkoriban úgy nyilatkozott, olyan építőipari ügyekbe sodródott bele, amelyekben milliárdos kintlévőségekről volt szó. Szabó 2006-tól visszavonult a közélettől, és egészen 2012-ig nem vállalt politikai szereplést.

2012: irány a Demokratikus Koalíció!

Hat évvel a pártpolitikának történő hátfordítás után Szabó 2012-ben a Gyurcsány Ferenc elnökölte Demokratikus Koalíció szegedi szóvivőjeként szerepelt. Erről a posztjáról hamar lemondott, ki is lépett a DK-ból, és érdekvédőnek állt. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjeként az M43-as autópálya építésében közreműködő, pórul járt Szeviép-alvállalkozókat kezdte képviselni - Czeglédy Csaba szerint 10%-os sikerdíjért cserébe.

(Folytatjuk...)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.