Közélet

Csapdát állítottak a teknősöknek a Holt-Maroson, de nem bántják őket

Csapdát állítottak a teknősöknek a Holt-Maroson, de nem bántják őket

2019. április 23., kedd
Csapdát állítottak a teknősöknek a Holt-Maroson, de nem bántják őket

A négy kilométer hosszú holtág ökoszisztémájának megőrzése céljából napozócsapdákkal gyűjtik be a teknősöket. A Holt-Marosban megnőtt az ékszerteknősök száma, az invazív faj azonban fenyegetést jelent az ott őshonos mocsári teknősök számára.

Sok kérdést vetett fel egy szegedi Facebook csoport felhasználóiban egy, a Holt-Maroson található teknős csapdáról készült kép. A fotón jól látszik, hogy a műanyag keretből és fadeszkákból összeállított szerkezetben egy teknős úszik. Az eszközt telepítőkről egyikük úgy vélekedett, hogy eltörné a kezüket, de ilyesmiről szó sincs. A teknős csapdákat éppen azért vetik be, hogy a már meglévő ökoszisztémát őrizzék meg, ugyanis nagy gondot okoz, hogy a már megunt teknősöket a Holt-Marosban engedik szabadon.

Korábban volt rá példa, hogy rekultivációs okokból a Szegedi Vadasparkban helyeztek el teknősöket, azonban a Holt-Marosi csapdákhoz nincs közük – mondta el Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója. Általánosságban ugyanis elmondható, hogy állatokat tud befogadni a vadaspark, viszont a teknősök esete ennél árnyaltabb. "Az ékszerteknőst az Európai Unió invazív fajjá nyilvánította, így a tartásukat komoly protokollhoz kötik. Az állatok kedvelőit így arra sarkalljuk, hogy lehetőleg ne tartsanak ékszerteknőst" – árulta el az igazgató. A képen látható és a Holt-Maroson elhelyezett többi teknős csapdát a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának ökológiai tanszéke működteti. A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület weboldalán arról lehet olvasni, hogy az ékszerteknősök megnövekedett száma miatt napozócsapdákkal gyűjtök be az egyedeket. "A csapdázás egyik célja, hogy az idegenhonos ékszerteknősöket befogjuk, és ezáltal eltávolítsuk a mocsári teknős élőhelyéről. A mocsári teknősöket jelölés és adatgyűjtés után visszaengedjük a holtágba" – írták. "Az Észak-Amerikából származó ékszerteknősök – a vörösfülű és a sárgafülű ékszerteknős – nagyobb termetűek, hasonló táplálékot fogyasztanak és agresszívabban viselkednek, mint a mocsári teknősök" – tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.