Közélet

A szegedi jobbikos Tóth Péter belerondított a Notre-Dame tragédiájába

A szegedi jobbikos Tóth Péter belerondított a Notre-Dame tragédiájába

2019. április 17., szerda
A szegedi jobbikos Tóth Péter belerondított a Notre-Dame tragédiájába

Vallástól és felekezettől független összefogás, illetve segítségnyújtás és az együttérzés volt jellemező kedden a Notre-Dame-ban pusztító tűz után. Szeged városa elsők között jelezte, hogy 3 millió forinttal támogatja a katedrális újjáépítését, hasonló felajánlást tett Székesfehérvár is, de az egész világ megmozdult. A hírek szerint a felajánlások összege már 500 millió euróra rúg. Eközben a szegedi Jobbik-elnök, Tóth Péter egy kis politikai hasznot azért zsebre akart dugni a tűzvészből.

Államfők, miniszterelnökök, politikai vezetők fejezték ki sajnálatukat és biztosították támogatásukról Franciaországot. Orbán Viktor is így tett, majd később Szijjártó Péter külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ha pénzügyi segítséget kérnek a Notre-Dame helyreállításához, akkor készen állnak arra, hogy a lehetőségeikhez mérten segítsenek. A Jobbik szegedi elnökének ez azonban kevés volt. Szerda reggel a kávé mellé egy Facebook-bejegyzésben dörgedelmes szavakkal korholta a magyar miniszterelnököt. Így: https://www.facebook.com/tothpeterjobbikszeged/posts/1159120627629404 A bejegyzés alá linkelt

HVG-cikk

és a baloldali, nem kormánybarát média egyike sem fogalmazott olyan élesen, mint a szegedi önkormányzati képviselő. Tóth Péter mindamellett, hogy az utóbbi időben unásig mantrázott "Orbán nem keresztény" kijelentését próbálta erősíteni, kimondatlanul is az ellenzék európai parlamenti (EP-) választási kampányába tökéletesen illő mondatokat fogalmazott meg. A jobbikos politikus vagy nem jártas a "nagypolitikában", vagy nem olvas híreket. A tegnapi napon Donald Tusk, az Európa Tanács lengyel elnöke szolidaritásra és segítségnyújtásra szólította fel a tagállamokat, akik ezt természetesen kérés nélkül is megtették. Angela Merkel, Theresa May, de Donald Trump vagy éppen Vlagyimir Putyin nyilatkozatait olvasva úgy tűnik, semmivel sem mondanak többet vagy kevesebbet, mint a magyar miniszterelnök. Tóth Péter azonban egyetlen dologról megfeledkezett, amikor bejegyzését megírta: ilyen esetben nem csak és nem elsősorban a pénz az, ami segít. Vitathatatlan szükség van rá, de talán érdemes megvárni, mit kérnek a franciák segítségül. Ez lehet egy restaurátor csapat, vagy akármilyen kétkezi munka – a lényeg az összefogás. Ez olvasható ki minden kulturált és segíteni akaró politikus üzenetéből. Tóth Péteréből pedig leginkább a politikai haszonszerzés. Nem vitás, kampány van és a közvélemény-kutatók szerint az ellenzék komoly hátrányban van, így minden lehetséges eszközt be kell vetniük a remélt siker érdekében. De van egy határ; ezt lépte át Tóth Péter,

aki egyébként gyűjtést indított

a Notre-Dame felújítására, csatlakozva Szeged város felajánlásához. Elég lett volna ennyit tennie, nem kellett volna "okosakat" mondania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.