Közélet

A diplomások elmennek, akik szakmát szereznek, küzdenek Szegeden

A diplomások elmennek, akik szakmát szereznek, küzdenek Szegeden

2019. április 4., csütörtök
A diplomások elmennek, akik szakmát szereznek, küzdenek Szegeden

2019-ben 8500 ember tanul szakmát a Szegedi Szakképzési Centrumban. Az igény a munkaerő piac részéről megvan a jó szakemberekre, nagy részük el is tud helyezkedni a megszerzett képesítésével, igaz az ipar hiánya miatt nagyon sokan nem Szegeden találják meg a boldogulásukat.

A Szegedi Szakképzési Centrum alá tizenkét iskola tartozik, ebből tizenegy Szegeden, egy pedig Mórahalmon található. A tanulmányokat el lehet végezni iskolarendszerű képzésben, vagy tanfolyamok útján. A felnőtteknek a tanfolyamok fizetősek, a fiataloknak pedig 2015-óta két szakma megszerzése ingyenes. Ez azt jelenti, hogy korhatár nélkül mindenki ingyen végezheti el az első két OKJ-s képzését, 25 éves korig nappali tagozaton is, utána estin, levelezőn vagy más formában. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása eseténhavi 10-30 ezer forintosösztöndíj is. Az érettségizés lehetőségét is felkínálja a centrum, sőt kormányzati döntésre a Híd program által az is tanulhat tovább, aki valamilyen ok miatt nem fejezte be az általános iskolát. Ebben a programban azok vehetnek részt, akik betöltötték a 15. életévüket, és befejezték a 6. osztályt.

A képzések hossza attól függ, hogy a tanuló iskolarendszerben, vagy azon kívül végzi el a tanulmányait. Átlagosan egy diák 5 évet tölt el a szakma megszerzésével, de vannak gyorstalpaló tanfolyamok, és intenzív képzések is. Ebben az esetben akár egy éven belül is meg lehet szerezni a szakképesítést.

Korábban írtunk róla, hogy az egyetemen tanulók túlnyomó többsége a képesítés megszerzése után elhagyná Szegedet, és máshol próbálna elhelyezkedni. Ez a szakmát tanulók tekintetében annyit változik, hogy először megpróbálnak helyben elhelyezkedni, és ha nem sikerült, akkor más városokban próbálkoznak.

„ Én szabás – varrást tanulok Szegeden. Elméletben sok munkalehetőség lesz, ha végzek, azonban több ismerősöm, aki nálam korábban végzett, hiába próbálkozik, azt a választ kapja, hogy az állásokat betöltötték. Ha én is így járok, akkor néhány hónap után más városban fogok próbálkozni.” – meséli Anikó.

Szegeden összesen 126 szakmát oktatnak, ebből azonban kevés az olyan, amivel egyből munkába lehet állni a városban.

„Az elmúlt évekhez képest sokat változtak a munkaerő piac igényei. Egyre több informatikával foglalkozó szakembert keresnek, így többen tanulnak szoftverfejlesztőnek, éves szinten hatvan ember kerül ki friss végzettséggel. Az építőipar az egyik olyan ágazata a munkaerő piacnak, ahová az utóbbi években sok emberre van szükség.” – tájékoztatott a leginkább keresett szakmákról Angyalné Kovács Anikó, főigazgató.

Az SZTE-n tanulók többsége, a diplomájával inkább Budapestre költözne. A szakmát tanulók nagy ellensége az, hogy Szeged vezetése nagy ívben kerüli a lehetőségét annak, hogy komolyabb ipari beruházások települjenek a városba.

"Autóelektronikai műszerésznek tanulok, itt Szegeden. Azért szeretnék ilyen végzettséget szerezni, mert Kecskeméten a Mercedes gyárban szeretném hasznosítani az ismereteimet, mert ott biztosan lesz majd munkalehetőség. Sajnálom, hogy messze kell költöznöm a családomtól, és a barátnőmtől, de sajnos ezt látom jó választásnak." - mesélte Tibi. „Nincs teljesen rálátásunk arra, hogy akik frissen végeznek nálunk el tudnak-e minden esetben helyezkedni Szegeden. Az biztos, hogy ha nem is Szegeden, de a környező városokban biztosan találnak munkahelyet a fiatalok. A vendéglátós, építőipari, és gazdasági vonalon tanulók általában kapnak munkahelyet, a többiekre nem minden esetben van rálátásunk.” – teszi hozzá az igazgató.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.