Közélet

Újra meg lehet majd nézni, hogyan lesz a gabonából liszt Dorozsmán

Újra meg lehet majd nézni, hogyan lesz a gabonából liszt Dorozsmán

2019. március 20., szerda
Újra meg lehet majd nézni, hogyan lesz a gabonából liszt Dorozsmán

Dankó Pista is megénekelte, hogy nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom. Szeptembertől azonban végre újra teljes értékű lesz Dorozsma ikonikus jelképe, ami hétmillió forintból kap új vitorlát.

„ A kivitelező vállalkozó már megvásárolta a faanyagot, ami az új vitorlához kell. Sok tárgyalást kellett lefolytatni, mire idáig jutott a történet, ugyanis egy műemlék védelem alatt álló épületről van szó. Ezért nem volt mindegy a faanyag minősége, de például az sem, hogy milyen ragasztót használnak hozzá. Most sikerült dűlőre jutni az ügyben, így indulhat a munka.” – tájékoztatott Mihállfy Béla, Dorozsma önkormányzati képviselője.

A két év múlva kétszáz éves szélmalom szeptemberre tündökölhet teljes pompájában, a felújításnak köszönhetően nem csak vitorla, hanem a malom belsejében található fa szerkezetek közül is megújul néhány.

„ 2016-ban gomba támadta meg a malom vitorláját. Mivel nem megfelelő szél esetén nem forog a szélmalom, így az esővíz is egy helyre gyűlik össze, emiatt szakadt le akkor hét mázsányi fa az épületről” – mondja Hajdú Géza, a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója. Szakértői vélemény kellett ahhoz, hogy megállapítsák, milyen fából épülhet meg az új vitorla.

Végül a vörösfenyő mellett döntöttek a szakértők, ami ha kész lesz hat méter hosszú lesz, a szerkezet pedig összesen 15 mázsát nyom majd.

„A dorozsmaiak érzelmileg nagyon kötődnek a szélmalomhoz, ezért nekik és a turistáknak is sokat fog adni, hogy ismét rendben lesz a szélmalom. Az épület muzeális érték, és mindennap látogatható is. Ha elkészül a vitorla, meg lehet majd nézni, hogy őseink hogyan őrölték a búzát, és hogyan lett abból liszt. Nagyon sokakat érdekel a múlt, ami a dorozsmai szélmalomban testközelbe is kerül.” – teszi hozzá Mihállfy Béla.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.